suria

Guru enggan divaksin mungkin ditukar tempat lain - Radzi

RADZI berkata, pihaknya sedang melihat cara bawa keluar guru bermasalah, demi kepentingan perkhidmatan dan keselamatan pelajar —Bernama

SEKIRANYA guru yang enggan menerima vaksin Covid-19 menyebabkan proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) terjejas, mereka berkemungkinan akan ditukar ke tempat lain, kata Datuk Dr Radzi Jidin.

Menteri Kanan Pendidikan itu berkata, demi kepentingan perkhidmatan dan keselamatan pelajar, pihaknya sedang melihat cara untuk membawa keluar guru terbabit dari sekolah yang bermasalah dan antara solusi ialah melakukan pertukaran tempat mengajar.

"Sebelum ini, guru yang tidak divaksin tidak boleh mengajar secara bersemuka tetapi kena hadir ke sekolah dan akan ditempatkan di tempat khas dan ada tugasan untuk mereka.

"Namun apabila kita lihat data, kita dapati di sekolah tertentu ada guru yang tidak mahu divaksin mengajar subjek yang sama, jadi macam mana nak teruskan pembelajaran dalam konteks ini?" katanya.

Beliau berkata, perkara itu tidak boleh dibiarkan berlarutan dan pertukaran tempat mengajar termasuk melibatkan perpindahan antara negeri mungkin terpaksa dilakukan bagi menyelesaikan masalah tersebut.

Radzi berkata di peringkat awal, guru yang enggan divaksin sudah diberi nasihat dan tempoh secukupnya untuk mengambil vaksin.

"Daripada 2,500 guru yang enggan divaksin, sekarang dah tinggal sekitar 2,000 sahaja lagi yang belum divaksin... Jumlah ini nampak kecil tapi bila diselidik hingga ke setiap sekolah, ia tidak boleh dibiarkan berlarutan dan kita kena ambil tindakan segera," katanya.

Beliau berkata, untuk tindakan lanjut, pihaknya masih menunggu keputusan Jabatan Perkhidmatan Awam berhubung bentuk tindakan bersesuaian terhadap guru terbabit.

Mengulas vaksinasi remaja, Radzi berkata, ketika ini, kesimpulan masih belum dapat dibuat mengenai perjalanan proses itu namun pihaknya melihat ia berjalan dengan sangat baik dan teratur.

"Program vaksinasi remaja baru bermula dan kita sedang pantau penerimaan ibu bapa... tapi setakat ini, penerimaan cukup baik dan ibu bapa bersemangat menghantar anak ambil vaksin dan kita akan terus pantau keadaan ini," katanya. — The Star

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

vaksin, guru, Radzi Jidin

Artikel Berkaitan

Artikel Lain