suria

Berita baik akan diumum berhubung pembukaan semula gimnasium, sukan outdoor - KJ

Menurut ciapan Khairy di Twitter, permintaan daripada Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu telah dibincangkan. foto:THESTAR

SATU berita baik akan diumumkan oleh Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar mengenai pembukaan semula gimnasium dan sukan 'outdoor' dalam masa terdekat.

Beliau berkata, permintaan daripada Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu itu telah dibincangkan dalam sidang Majlis Keselamatan Negara (MKN) Covid-19.

“Menteri Kementerian Belia dan Sukan (KBS) memang prihatin terhadap sektor sukan.

“Tadi dibincang dan diputuskan di sidang MKN Covid-19. Berita yang baik akan diumumkan,” katanya melalui ciapan di Twitter beliau pada Rabu.

Pada Selasa, kerajaan bersetuju melonggarkan prosedur operasi standard (SOP) Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) bagi industri kreatif bermula Khamis ini.

Sehubungan itu, Ahmad Faizal menggesa kerajaan mempertimbangkan pembukaan gimnasium dan sukan padang dengan pelaksanaan SOP yang ketat.

“Pawagam dibuka? Gim dan sukan luar? Tolonglah Khairy Jamaluddin, perlu ada kewajaran dalam keputusan kita.

“KBS telah mencadangkan agar sukan padang dan gimnasium dibuka, kuasa ada pada MKN, harap Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sokong,” kata Ahmad Faizal dalam ciapan di Twitter pada Rabu.

Dalam pada itu, Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Ti Lian Ker berkata, KBS memandang serius terhadap rungutan operator industri khususnya gimnasium dan padang bola sepak berhubung kebenaran untuk beroperasi semula.

“Di peringkat KBS, kita telah membawa hasrat dan kegusaran mereka kepada pihak Jawatankuasa MKN untuk dipertimbang dan diperhalusi sebaik mungkin.

"Ini memandangkan sektor-sektor sosial lain mula dibenarkan beroperasi dengan SOP yang ditetapkan,” ujarnya.

Menurutnya, keadaan tersebut mungkin akan memberi kesan kepada ekonomi operator berkenaan.

“Namun, sementara penilaian dibuat oleh sidang khas MKN, saya dengan rendah hati mengharapkan agar semua operator sukan dapat bersabar sedikit masa lagi kerana setiap penilaian yang dibuat mempunyai kesan besar terhadap masyarakat.

“Kita doakan agar semua operator sukan ini dapat kembali beroperasi dalam tempoh terdekat,” kata beliau. -SINAR HARIAN

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Lain