suria

Sayu... abang dedah mesej terakhir Mohd Irfan sebelum nahas

Mohd Irfan sempat menghantar mesej menerusi grup Whatsapp keluarga sebelum nahas berlaku.

MANGSA nahas helikopter, Mohd Irfan Fikri Mohamed Rawi akan menghantar pesanan teks kepada grup WhatsApp keluarganya, bagi memaklumkan jadual penerbangannya.

Menerima mesej adiknya itu seperti kebiasaan, Dr Mohd Izani bagaimana tidak menyangka ia merupakan pesanan yang terakhir, pada Ahad.

Irfan, 44, maut dalam nahas di Taman Melawati, Kuala Lumpur selepas dipercayai helikopter yang dinaikinya berlanggar dengan sebuah lagi helikopter di udara.

ARTIKEL BERKAITAN: Helikopter tiada kotak hitam, dua mangsa terselamat dipanggil untuk siasatan esok

ARTIKEL BERKAITAN: "Nampak helikopter tu saya dah rasa sangsi" - Abang kongsi detik cemas, cuba hubungi Irfan tapi tak dapat

Seorang lagi mangsa bersamanya yang turut maut, dikenali sebagai Mohamed Sabri Baharom, 56.

Mohd Izani, 48, berkata, dia menerima berita buruk itu menerusi grup WhatsApp pada tengah hari.

"Ketika itu kami tidak tahu sama ada dia selamat atau tidak," katanya ketika ditemui di Hospital Canselor Tuanku Muhriz Universiti Kebangsaan Malaysia di Cheras.

Allahyarham Mohd Irfan yang merupakan ahli perniagaan, meninggalkan seorang balu dan lima anak.Keadaan helikopter yang dinaiki Mohd Irfan dan Mohamed Sabri terhempas.

Mohd Izani meluahkan mengenai betapa minat adiknya dalam penerbangan.

"Ia sentiasa menjadi minatnya sejak kecil. Tiada sesiapa di dalam keluarga yang mempunyai minat yang sama dalam penerbangan seperti arwah.

"Irfan pernah ajak saya untuk terbang bersama, tetapi saya tolak kerana takut terbang," katanya.

Tambah Mohd Izani, adiknya memiliki lesen penerbangan, tetapi tidak pasti berapa lama adiknya itu telah berlatih sebagai juruterbang helikopter.

Mohd Izani yang merupakan anak sulung daripada 10 adik-beradik menyifatkan adiknya itu seorang yang baik dan begitu disenangi.

Dalam kejadian pada Ahad, Mohd Irfan and Mohamed Sabri menaiki helikopter sebelum berlanggar dengan sebuah lagi helikopter yang dinaiki oleh bekas ketua pegawai eksekutif kumpulan Malaysia Airlines Bhd, Datuk Ahmad Jauhari Yahya dan Tan Chai Eian.

Dipercayai, kedua-dua helikopter tersebut berlepas dari lapangan terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang pada pukul 11.11 pagi.

Helikopter pertama terhempas di Taman Melawati, manakala helikopter kedua yang dinaiki oleh Ahmad Jauhari and Chai Eian terselamat selepas membuat pendaratan cemas di padang sebuah sekolah berdekatan pada pukul 11.33 pagi, 22 minit selepas berlepas.

Kemalangan di udara berlaku pada ketinggian 1,300 kaki (396 meter). - The Star

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Lain