suria

Air berwarna hitam, berbau di Sungai Langat bukan akibat pencemaran kilang tapi dari rumah kongsi - KP JAS

Keadaan kolam takungan di Sungai Manggis yang berwarna hitam. Foto: The Star/Shaari Che Mat

TERJAWAB! Susulan aduan orang ramai mengenai air berwarna hitam serta berbau di sebuah kolam takungan banjir dan Sungai Langat, Selangor, Jabatan Alam Sekitar (JAS) tampil membuat penjelasan.

Menurut Ketua Pengarah JAS, Norlin Jaafar, punca air berwarna hitam serta berbau di kedua-dua kawasan berkenaan bukan daripada efluen dilepaskan oleh kilang memproses kertas terpakai di Mahkota Industrial Park di Banting.

Beliau berkata ia berpunca akibat limpahan air bukan najis dan kumbahan rumah kongsi pada Ogos tahun ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Pencemaran sungai di Selangor, 2 suspek ditahan di Kelantan

Jelasnya, efluen perindustrian daripada kilang memproses kertas terpakai dirawat dalam Sistem Pengolahan Efluen Perindustrian (SPEP) dan sampel efluen yang diambil oleh JAS pada 17 Oktober lepas adalah jernih dan tidak berbau.

Menurutnya, sampel telah dihantar ke Jabatan Kimia Malaysia (JKM) untuk dianalisis bagi memastikan pematuhan kepada Peraturan-Peraturan Kualiti Alam Sekeliling (Efluen Perindustrian) 2009.

"Kolam ini didapati berbau akibat tiada pengaliran air. Kolam telah menjadi semakin cetek serta dipengaruhi kemasukan air Sungai Langat semasa fenomena air pasang dan surut selain terdapat satu outlet daripada kolam takungan banjir ini dan ia membawa aliran air berwarna hitam ke Sungai Langat," katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Kenyataan berkenaan merujuk kepada isu pencemaran air berwarna hitam dan berbau yang didakwa oleh penduduk Taman Bakti, Sungai Manggis, Banting dan Persatuan Tindakan Alam Sekitar Kuala Langat disiarkan sebuah stesen televisyen tempatan pada Ahad lalu.

Laporan tersebut turut mengaitkan sebuah kilang memproses kertas terpakai di Mahkota Industrial Park, Banting yang disyaki melepaskan air berwarna hitam dan berbau dikatakan sebagai sisa industri ke sebuah kolam takungan banjir berdekatan dan seterusnya ke Sungai Langat.

Dalam pada itu, Norlin berkata kolam takungan banjir terletak kira-kira 150 meter dari Sungai Langat dibina oleh syarikat yang membangunkan kawasan industri itu dengan tujuan menerima kemasukan air larian permukaan daripada sistem perparitan industri di sekitarnya.

Beliau berkata pada masa ini, kumbahan daripada rumah kongsi dirawat menggunakan dua unit tangki septik dan dilakukan proses nyah enapcemar oleh kontraktor berlesen pada setiap minggu dan tiada kumbahan dilepaskan ke mana-mana alur air.

"Air basuhan daripada dapur dan air mandian pekerja (air bukan najis) daripada rumah kongsi dipam masuk ke sistem SPEP kilang kerana air bukan najis ini bersifat organik dan boleh dirawat oleh kilang, ” katanya.

Menurut Norlin, langkah itu juga adalah sementara kerana rumah kongsi akan dirobohkan dalam tempoh dua bulan lagi dan rumah kongsi baharu sedang dibina iaitu dalam kawasan kilang.

Sebagai tindakan segera, beliau berkata JAS Selangor mengarahkan pihak kilang untuk melepaskan air larian hujan di dalam parit besar untuk membantu proses pencairan air berwarna hitam di kolam takungan.

"Di samping itu, bilangan pam ditambah bagi untuk menyedut semua air bukan najis ke sistem SPEP kilang untuk dirawat sementara menunggu kelulusan kerja-kerja penyelenggaraan kolam takungan banjir yang telah dimohon oleh pihak kilang kepada Majlis Perbandaran Kuala Langat," katanya. - BERNAMA

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Wanita kongsi detik lucu masalah bau di rumah