Biasanya jawab soalan... hari ini Ismail Sabri hanya tersenyum wartawan wanita puji kemeja cantik, jual pantun ketika siaran langsung!

Datuk Seri Ismail Sabri menerusi sidang media hari ini.

PIHAK persendirian mahupun mana-mana badan bukan kerajaan (NGO) disarankan menyalurkan bantuan mereka kepada penduduk di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) menerusi pusat operasi sahaja.

Menurut Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, perkara itu penting bagi menyelaraskan penyaluran bantuan agar ia berlaku secara adil dan saksama.

ARTIKEL BERKAITAN: Selayang Baru diumum lokasi ke-7 PKPD, elak kemasukan Pati... kawalan lorong tikus, sempadan diperketat

"NGO terutamanya dan orang persendirian yang ingin memberikan makanan kepada mereka di PKPD, saya menyarankan supaya mereka menghantar ke pusat-pusat operasi yang dibuka di setiap PKPD tersebut. Melalui pusat operasi, ia akan diedar oleh petugas barisan hadapan.

"Tujuan kita supaya ia dapat dipantau dari segi pengagihan tersebut. Saya difahamkan, ada saya pergi baru-baru ini dan jumpa satu NGO.Dia menghantar (bantuan) sampai ke dalam.

"Dia kata, ada yang telah mempunyai barangan dalam rumah. Dah ada orang hantar sebelum itu. Tetapi kalau hantar secara persendirian, tidak melalui pusat operasi, jadi pusat operasi tak tahu mereka telah terima bantuan.

"Dan kalau ada NGO lain datang, mungkin dia hantar ke rumah sama. Jadi akhirnya mungkin ada tak dapat, ada yang dapat berlebihan," ujarnya menerusi sidang media harian pada Khamis.

Jelasnya lagi, bantuan sepatutnya dihantar ke pusat operasi agar proses agihannya dapat diselia secara sama rata kepada setiap penduduk yang terjejas akibat PKPD.

Melalui pusat operasi, bantuan akan diedar oleh petugas barisan hadapan.

Turut mencuri tumpuan dalam sidang media itu, seorang wartawan wanita tampil memuji kemeja batik yang digayakan Ismail sewaktu sesi soal jawab (Q&A).

Di kemudiannya sekali lagi berseloroh apabila mengakhiri soalan yang dikemukakan dengan serangkap pantun.

"Datuk saya ada pantun ya. Dua tiga kucing berlari, manakan sama si kucing belang. Satu dua soalan sudah saya beri, haa Datuk Seri mohon jawapan bernas sekarang," ujarnya.

Ismail yang tersenyum kemudiannya hanya menjawab ringkas sambil ketawa kecil: "Kelemahan saya, saya tak pandai berpantun.

Dalam sidang media sama, Ismail turut memperincikan data semasa operasi harian Polis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia.

Pada Rabu sahaja, 828 sekatan jalan raya dilakukan di seluruh negara ke atas 633,821 kenderaan.

Malah, pihak berkuasa turut memerika lebih 6,203 premis pada hari sama.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

pantun, PKPD, Datuk Seri Ismail Sabri

Artikel Berkaitan

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain