Frontliner kesihatan kerja tanpa henti sejak lebih 3 bulan lalu - Dr Noor Hisham

Petugas kesihatan membuat pemeriksaan suhu badan dan memberi semburan sanitiser kepada pelawat dan pesakit yang berurusan di hospital. Foto Bernama

KETUA Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mengakui petugas frontliner kementerian itu bekerja tanpa henti sejak lebih tiga bulan lalu.

“Memang betul frontliner kita kerja tanpa henti lebih kurang tiga bulan lebih. Kalau biasa jururawat (kerja syif) lapan jam.

“Kalau doktor ada kala kita buat oncall. Oncall daripada pukul 5 petang sampai esok pagi… mungkin pass over lepas tengah hari.

“Jadi kita tengok cara atau kesibukan dalam kita merawat pesakit. Jadi kita kena bagi ruang untuk doktor kita rehat… maksimum 16 jam,” katanya pada sidang media petang Rabu.

Untuk mengatasi masalah itu, Dr Noor Hisham berkata pihaknya telah menyelaras sumber manusia di kementerian tersebut.

“Hari ini kita ada post basic menjalani latihan seramai 3,400 orang. Kita dah kerahkan mereka ke hospital dan klinik di mana 2,500 adalah jururawat berpengalaman tetapi sedang menjalankan post basic.

“Dan jururawat yang telah bersara ada lebih kurang 3,000 yang telah mendaftar. Sekarang kita tengah pastikan kepakaran jururawat tersebut, mungkin ada kepakaran di ICU, dewan bedah dan sebagainya.

“Kita akan gunakan kepakaran tersebut untuk penempatan sama ada di klinik dan hospital kementerian kesihatan. Jadi kita dapat menampung secara keseluruhannya kalau kerah sumber manusia sedia ada,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham mengesahkan seramai 73 anggota petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dikesan positif Covid-19.

Katanya, daripada jumlah itu, 47 kes berkaitan majlis perkahwinan di Bangi pada 6 Mac atau Putrajaya yang berlangsung pada 7 Mac dan turut dihadiri peserta perhimpunan tabligh. 

Selain itu, katanya lagi, ada petugas kementerian itu yang mempunyai sejarah ke luar negara dan kontak rapat dengan pesakit positif Covid-19.

“Setakat ini, ada lima hospital kita kenal pasti di mana yang pertama paling tinggi adalah Hospital Teluk Intan kira-kira 37 orang teribat.

“Diikuti Hospital Putajaya, Hospital Raja Perempuan Zainab II (Kota Bahru), Hospital Tengku Ampuan Rahimah (Klang) dan Hospital Selayang.

“Jadi apa yang penting kita kerahkan staf dari jabatan lain ataupun hospital lain  untuk membantu isi kekurangan sumber manusia di hospital tersebut,” katanya.

KKM, doktor, jururawat, Dr Noor Hisham

Artikel Berkaitan

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain