Air kering akibat kemarau, kubur lama muncul kembali di dasar tasik Empangan Pedu - Semasa | mStar

Air kering akibat kemarau, kubur lama muncul kembali di dasar tasik Empangan Pedu

Pada 2006 pihak Majlis Daerah Padang Terap telah membina pagar di kawasan perkuburan seluas 0.3 hektar itu bagi memastikan ia terpelihara terutama semasa air tasik kering. fotoBERNAMA.

TANAH perkuburan lama dipercayai berusia 100 tahun yang sebelum ini berada di dasar tasik Empangan Pedu, Kuala Nerang ‘muncul’ kembali selepas air empangan itu surut susulan cuaca panas dan kemarau yang melanda Kedah sejak Disember lepas.

Kawasan perkuburan itu sebelum ini ditenggelamkan sebagai sebahagian daripada kawasan Empangan Pedu yang dibina pada 1969, bertujuan membekalkan air ke Kawasan Muda bagi membolehkan tanaman padi dua kali setahun dijalankan.

ARTIKEL BERKAITAN: MADA Nafi Lepas Air Empangan Pedu, Ahning

Kali terakhir kubur lama tersebut kelihatan adalah pada 2016 ketika negara dilanda fenomena El Nino, yang turut menyebabkan air di empangan itu kering.

Imam Masjid Tong Pelu, Pedu, Mohd Khairi Idris, 54, berkata kira-kira 100 waris telah mengadakan kenduri tahlil dan bacaan Yasin, di sebuah pondok di empangan itu pada Jumaat lepas selepas perkuburan itu muncul, sejak dua minggu.

"Sebelum ini, ada sebahagian para waris mencadangkan tanah perkuburan ini dipindah ke tempat lain, namun Jabatan Mufti Negeri, melihat tiada keperluan untuk dilakukan kerana usia tanah perkuburan ini sudah melebihi 50 tahun.

“Pada 2006 pihak Majlis Daerah Padang Terap telah membina pagar di kawasan perkuburan seluas 0.3 hektar itu, bagi memastikan ia terpelihara terutama semasa air tasik kering," katanya.

Mohd Khairi berkata kemunculan kubur itu sekali gus memberi peluang kepada waris untuk menziarahi, walaupun kebanyakan kubur berkenaan tidak dapat dikenal pasti pemiliknya.

Tinjauan Bernama di kawasan perkuburan itu mendapati batu-batu nisan jelas kelihatan, selain kesan runtuhan telaga yang dipercayai menjadi sumber air kepada penduduk Kampung Mong Gajah, yang pernah berada di situ.

Sementara itu, seorang waris Sarimah Manas, 56, berkata datuknya merupakan antara individu yang disemadikan di tanah perkuburan itu.

"Ibu saya antara generasi terakhir yang tinggal di kampung berkenaan, sebelum penduduk kampung diarah berpindah untuk memberi laluan kepada projek empangan tersebut, yang siap dibina pada tahun 1969," katanya. - BERNAMA.

Empangan Pedu , kubur

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain