Proton akan buka kilang pemasangan di Pakistan

PENGELUAR kereta nasional, Proton, akan bekerjasama dengan syarikat tempatan bagi mewujudkan kilang pemasangan pengeluaran di Pakistan, kilang pertama Proton di kawasan Asia Selatan.

Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Pakistan Ikram Mohammad Ibrahim berkata perjanjian antara Proton dan rakan perniagaan dari Pakistan Alhaj Automotive, dibuat tahun lepas, dengan Proton mengunjurkan potensi yang besar untuk syarikat itu.

“Dari segi potensi pasaran kenderaan di Pakistan, Proton rasakan potensinya amat besar. Itulah sebabnya Proton setuju bekerjasama dengan Alhaj automotive untuk membina kilang pemasangan berhampiran Karachi di wilayah Sindh.

“Ia signifikan kerana ini akan menjadi kilang pertama Proton di Asia Selatan berdasarkan jumlah penduduk di negara ini sahaja sudah 210 juta,” katanya kepada media Malaysia di pejabat Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Pakistan di Islamabad.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan rakan sejawatannya dari Pakistan Imran Khan, dijangka menyaksikan acara simbolik majlis pecah tanah kilang Proton itu pada Jumaat.

Dr Mahathir akan mengadakan lawatan rasmi ke Pakistan selama tiga hari bermula Khamis.

Dari segi potensi pasaran kenderaan di Pakistan, Proton rasakan potensinya amat besar.

IKRAM

Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Pakistan

Ikram berkata pembinaan kilang itu merupakan elemen penting dalam perdagangan dan pelaburan antara kedua-dua negara memandangkan Proton merupakan ilham Dr Mahathir sewaktu menjadi Perdana Menteri buat pertama kali dahulu.

Katanya sewaktu lawatan Dr Mahathir, kedua-dua Perdana Menteri itu juga akan berbincang dengan lebih terperinci mengenai usaha mempertingkat hubungan dagang antara kedua-dua negara.

Pada 2018, jumlah dagangan dua hala antara kedua-dua negara bernilai RM5.91 billion, peningkatan sebanyak 2.5 peratus berbanding RM5.76 billion pada 2017.

Pakistan merupakan rakan dagang ketiga terbesar Malaysia dalam kalangan negara Asia Selatan.

Ikram berkata Pakistan merupakan negara destinasi terbesar eksport Malaysia di Asia Selatan dan ketiga terbesar bagi destinasi import Malaysia. 

“Bagi Pakistan, Malaysia merupakan rakan dagang ke-16 terbesar pada  tahun lalu,” katanya.

Beliau berkata dari segi pelaburan, perangkaan State Bank Paskistan bagi tahun kewangan  2017/2018, merekodkan Malaysia sebagai negara asing ketiga terbesar di Pakistan selepas China dan United Kingdom. - Bernama

Proton

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain