Pesawat persendirian langgar kenderaan jurutera di landasan, seorang cedera - Semasa | mStar

Pesawat persendirian langgar kenderaan jurutera di landasan, seorang cedera

SEORANG pemandu kenderaan kejuruteraan lapangan terbang cedera parah selepas terlibat dalam kemalangan dengan pesawat persendiriaan di landasan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS) di Subang awal pagi Isnin.

Dalam satu kenyataan, Malaysia Airports berkata kakitangan itu telah menjalani pembedahan dan akan menerima penjagaan perubatan terbaik manakala penumpang dan kru pesawat berada dalam keadaan selamat dan tidak cedera dalam insiden pada 3.20 pagi itu.

"Inisiden itu mula sekali telah dilaporkan kepada pasukan Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat Lapangan Terbang  yang tiba di tempat kejadian pada 3.21 pagi," kata kenyataan itu.

Insiden itu menyebabkan ketibaan beberapa penerbangan terjejas disebabkan kerja-kerja membersihkan serpihan di lapangan terbang akibat kemalangan tersebut.

Bagaimanapun, operasi penerbangan kembali pulih bermula dari 9 pagi, kata Malaysia Airports.

Kenyataan itu berkata Malaysia Airports telah menubuhkan pasukan penyiasat dan sedang bekerjasama rapat dengan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) bagi menyiasat punca kemalangan.

Dalam pada itu, Kementerian Pengangkutan telah mengaktifkan “Bahagian Siasatan Kemalangan Udara (BSKU) untuk menjalankan siasatan menyeluruh mengenai insiden itu,” kata kenyataan itu.- Bernama

Artikel Berikut

Artikel Lain

Ibu Issey meninggal dunia