PM pun terkejut keputusan kes rasuah Guan Eng

Dr Mahathir Mohamad.

BANDAR SERI BEGAWAN: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada Isnin turut melahirkan rasa terkejut dengan pembebasan bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng daripada tuduhan rasuah berkaitan pembelian sebuah lot tanah dan banglo. 

ARTIKEL BERKAITAN: SPRM terkejut mahkamah bebaskan Guan Eng

ARTIKEL BERKAITAN: Peguam Guan Eng lebih terkejut kenyataan SPRM

Mahkamah Tinggi pada Isnin membuat keputusan untuk melepas dan membebaskan Guan Eng susulan permohonan oleh Timbalan pendakwa raya, Datuk Masri Mohd Daud melalui representasi dikemukakan pihak pembelaan kepada Pejabat Peguam Negara untuk menggugurkan tuduhan tersebut.  

Semasa dirujuk mengenai kenyataan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Isnin yang menyuarakan rasa terkejut dengan keputusan itu, Dr Mahathir berkata: “mereka berhak terkejut, saya pun terkejut juga”.  

Beliau berkata demikian dalam satu persidangan media di Istana Qashr Munee d sini di penghujung lawatan rasmi dua hari beliau ke Brunei.   

Pada 30 Jun 2016, Menteri Kewangan yang merupakan bekas Ketua menteri Pulau Pinang itu mengaku tidak bersalah terhadap dua pertuduhan rasuah yang membabitkan penukaran status tanah daripada Zon Pertanian kepada Zon Perumahan dan pembelian Lot tanah serta sebuah banglo di Jalan Pinhom, Pulau Pinang, dibawah nilai pasaran. - Bernama

Artikel Sebelum

Makanan laut dikecuali SST - Guan Eng

Artikel Berkaitan

Artikel Lain