Peguam Guan Eng lebih terkejut kenyataan SPRM - Semasa | mStar

Peguam Guan Eng lebih terkejut kenyataan SPRM

Ramkarpal Singh.

GEORGE TOWN: Peguam Lim Guan Eng berkata, mereka terkejut Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak menyedari keputusan mahkamah membebaskan Menteri Kewangan daripada tuduhan rasuah.

ARTIKEL BERKAITAN: Guan Eng, Phang bebas pertuduhan rasuah

ARTIKEL BERKAITAN: SPRM terkejut mahkamah bebaskan Guan Eng

Mengulas mengenai kenyataan SPRM bahawa ia terkejut dengan keputusan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang pada Isnin, peguam Ramkarpal Singh berkata, kenyataan itu, yang juga mengatakan keputusan dibuat oleh Jabatan Peguam Negara dan bukannya SPRM, malah lebih mengejutkannya.

"Saya terkejut kerana SPRM terkejut dengan keputusan itu.

"Jelas sekali perkara ini telah dibawa kepada perhatian SPRM oleh Peguam Negara (AG).

"Mereka (SPRM) jelas mempunyai pengetahuan dan telah dimaklumkan bahawa pendakwaan akan ditarik balik, kerana keseluruhan proses melibatkan SPRM.

"Adakah SPRM mengatakan bahawa AG tidak berunding dengan mereka? Ini adalah tuduhan yang serius," kata Ramkarpal dalam satu kenyataan.

Ramkarpal, bersama R.S.N Rayer dan Reubankumar Asokan, yang mewakili Guan Eng berkata, tiada petunjuk SPRM tidak diberitahu atau tanda sebelum pembebasan Guan Eng.

"Kami berada di sana pada waktu pagi dan bertemu dengan DPP (timbalan pendakwa raya), tiada seorang pun daripada mereka berkata apa-apa.

"Kami terkejut dengan kenyataan SPRM. Ini adalah tuduhan yang serius dan mereka harus menghentikannya," kata Ramkarpal.

Terdahulu, SPRM terkejut dengan keputusan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang yang membebaskan Guan Eng daripada tuduhan rasuah berhubung pembelian banglo.

SPRM dalam satu kenyataan turut menegaskan bahawa keputusan itu dibuat oleh Pejabat Peguam Negara, dan bukannya SPRM.

Ramkarpal Singh , Lim Guan Eng , SPRM

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Anwar dijangka menghadap Agong Isnin