suria

Agong tidak perkenan gelaran Tun, Tan Sri, Datuk tahun ini

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V tidak akan memperkenankan sebarang darjah kebesaran pada Hari Keputeraan baginda yang akan disambut pada 9 September ini, menurut sumber diraja.

Difahamkan, Jabatan Perdana Menteri dan raja-raja di negeri lain telah dimaklumkan bahawa Sultan Muhammad V buat kali pertamanya akan meraikan Hari Keputeraan baginda tanpa upacara itu.

Sebelum ini, jawatankuasa 'vetting' yang dipengerusikan oleh perdana menteri termasuk Ketua Setiausaha Negara dan Ketua Polis Negara akan mengkaji dan mencadangkan nama penerima darjah kebesaran terutamanya Tun, Tan Sri dan Datuk.

Mereka yang dianugerahkan darjah kebesaran tersebut secara kebiasaannya akan dimaklumkan secara rasmi sekurang-kurangnya dua minggu sebelum majlis tersebut berlangsung untuk membolehkan mereka membuat persiapan termasuk latihan di istana.

"Kali ini, tiada siapa daripada mereka yang dicadangkan menerima sebarang pemberitahuan rasmi.

"Pendek kata, tidak ada senarai gelaran kehormat pada tahun ini," kata sumber.

Setakat ini, masih tidak diketahui sebab di sebalik keputusan Agong tersebut dan tiada kenyataan dibuat oleh istana atau Pejabat Perdana Menteri.

Senarai penerima darjah kebesaran itu dirasakan "luar biasa panjang" pada tahun lepas iaitu sebanyak 1,518 orang. - The Star

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain