Projek ECRL: Bukan RM55 bilion, tapi RM66 bilion - Semasa | mStar

Projek ECRL: Bukan RM55 bilion, tapi RM66 bilion

KUALA LUMPUR: Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang dijalankan Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) dan China Communications Construction Company Ltd akan melibatkan kos kira-kira RM66 bilion atau lebih tinggi, kata Tun Daim Zainuddin.

Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan itu berkata kos RM55 bilion yang dilaporkan secara meluas sebelum ini hanya melibatkan fasa pertama projek mega tersebut.

Daim.

“Ia bukan RM55 bilion. Sekiranya (anda) memasukkan kos fasa kedua, ia akan melibatkan RM11 bilion lagi.

“Jika anda mengambil kira kadar faedah dan semuanya, kemungkinan (kos keseluruhan) akan menjadi lebih besar,” katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini, pada Jumaat.

Bagaimanapun, Daim berkata, beliau menyerahkan kepada pihak kerajaan untuk mengumumkan keseluruhan kos tersebut.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada Khamis bahawa pentabiran kerajaan sebelum ini telah memberikan angka ekonomi yang tidak tepat.

Sejak enam hari lepas, Majlis Penasihat Kerajaan telah mengadakan 40 mesyuarat dan bertemu 50 individu pelbagai latar belakang termasuk pegawai kanan kerajaan dan wakil dari syarikat berkaitan kerajaan, organisasi bukan kerajaan dan sektor korporat.

Pada Jumaat, majlis itu memanggil Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Felda Global Ventures Holdings Bhd Datuk Zakaria Arshad; Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan Mazlan  Aliman; bekas Ketua Pengarah Felda Datuk Hanapi Suhada; Pengerusi Felda Investment Corporation Sdn Bhd Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim serta CEO Felcra Bhd Datuk Zulkarnain Md Eusope.

Sesi taklimat MRL dengan Majlis Penasihat Kerajaan diadakan 16 Mei lepas.

Ketika ditanya mengenai kemungkinan kerajaan membatalkan projek ECRL, Daim berkata: “Saya tidak tahu (kerana) ini (perjanjian) melibatkan peringkat antara kerajaan.

“Saya berpendapat kerajaan China amat mesra (dengan Malaysia) dan kita mempunyai hubungan yang lama dengan kerajaan China, iaitu sejak 1994.

“Dalam tempoh 22 tahun di bawah kepimpinan Dr Mahathir sebelum ini, kita tidak pernah mengalami sebarang masalah. Kita bekerjasama rapat dan saya berpendapat kita akan terus menjalin kerjasama yang erat,” katanya.

Projek ECRL sepanjang 688 kilometer itu menghubungkan Pelabuhan Klang, Selangor dengan Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Ia, yang dijangkakan siap pada 2024, akan melibatkan 28 stesen yang menawarkan perkhidmatan kereta api penumpang dan kargo. -Bernama

Tun Daim , Projek ECRL

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain