suria

Mangsa Banjir Boleh Ganti Dokumen Di JPN Percuma

Mohd Faizul menunjukkan senarai mangsa banjir yang membuat pertukaran kad pengenalan mereka di pejabat JPN di Anson Road, Pulau Pinang. Foto CHAN BOON KAI/ The Star

GEORGE TOWN: Mangsa banjir di Pulau Pinang boleh menggantikan dokumen penting mereka yang rosak atau hilang, dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) secara percuma.

Jurucakap JPN, Mohd Faizul Arifin berkata, dokumen penting seperti MyKad, sijil kahwin, sijil kewarganegaraan, sijil kelahiran boleh digantikan tanpa sebarang caj.

"Amalan standard di jabatan kita adalah untuk mengetepikan bayaran bagi dokumen yang hilang atau rosak akibat bencana seperti banjir dan kebakaran," katanya ketika ditemui di pejabatnya di Anson Road pada Khamis.

Beliau berkata, pemohon perlu mendapatkan surat daripada pegawai daerah bagi mengesahkan mereka terjejas akibat banjir, bagi membolehkan gantian dokumen.

"Kita turut menerima laporan polis yang menyatakan secara khusus lokasi rumah yang terjejas akibat banjir, dan sebab kehilangan atau kerosakan dokumen berkenaan," katanya.

Mohd Faizul turut menggesa mangsa banjir untuk membuat permohonan mereka secepat mungkin.

Terdahulu, Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Seri Mustafar Ali turut mengumumkan bahawa mangsa banjir di Pulau Pinang yang berdepan dengan kehilangan pasport atau rosak boleh diganti secara percuma.

mangsa banjir, JPN

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain