Sukun Jadi Yogurt, Tepung - Semasa | mStar

Sukun Jadi Yogurt, Tepung

KUALA NERUS: Penyelidikan seorang pelajar berjaya menghasilkan yogurt dan tepung daripada buah sukun.

Penghasilan bahan makanan  tersebut dilakukan Siti Nuriah Mohd Noor, 24,  yang sedang mengikuti pengajian peringkat Sarjana di Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menerusi kajiannya bertajuk Kanji Rintang Sukun.

“Saya memfokus kepada potensi fiber buah sukun yang saya ektrak menjadi tepung dan melalui tepung itu, saya hasilkan kanji sebelum saya hasilkan pula yogurt.

“Saya nampak kajian ini berpotensi tinggi untuk dikomersialkan sebab mungkin orang tidak nampak buah sukun  boleh diekstrak sesuatu daripadanya terutamanya dari segi fiber. Mungkin kajian secara lebih terperinci boleh dijalankan ke atas projek ini di masa hadapan,” katanya.

Dengan hasil kajiannya itu, beliau dianugerahkan pingat emas pada Persidangan dan Ekspo Ciptaan Institusi Pengajian Tinggi Antarabangsa (Pecipta) 2017, baru-baru ini.

“Saya tidak menyangka projek saya boleh memenangi pingat emas,” katanya.

Mengenai khasiat tepung sukun, Siti Nuriah berkata tepung sukun boleh disimpan dalam tempoh yang lama dan ia mampu membantu pencernaan dalam usus.

“Nutrien fiber sukun merupakan makanan bakteria dalam perut. Saya juga hasilkan kanji rintang dalam sukun yang diektrak dari  serat untuk penghasilan yogurt yang boleh membantu menangani penyakit berkaitan usus,” ujarnya.

Beliau berkata 10 kilogram buah sukun mampu menghasilkan dua kilogram tepung dan daripada dua kilogram tepung itu, hanya 30 peratus daripadanya menghasilkan kanji.

Situ Nuriah berhasrat untuk berkolaborasi terutama dengan Mardi bagi menjalankan pembangunan kajiannya seterusnya.-- Bernama

sukun , UniSZA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pulanglah Nur Arina Aisyah

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain