Buaya 3.2m Berjaya Ditangkap

KOTA KINABALU: Renjer hidupan liar Sabah menangkap seekor buaya berukuran 3.2 meter di sebuah kampung di Penampang dan menyifatkannya sebagai yang terbesar pernah ditangkap di daerah itu setakat ini.

Pengarah Jabatan Hidupan Liar Negeri Augustine Tuuga berkata reptilia yang menjadi ancaman itu telah memasuki perangkap yang dipasang oleh renjer berhampiran Kampung Ramayah pada pukul 7 pagi Ahad.

Beliau berkata, perangkap itu dipasang selepas penduduk kampung memaklumkan kepada jabatan mengenai kehadiran buaya itu di Sungai Togop, anak sungai Sungai Petagas.

"Penduduk kampung memberitahu kami bahawa buaya itu telah berada di situ selama beberapa bulan, tetapi mereka menyedari saiznya semakin besar dan menjadi semakin berbahaya, malah beberapa ekor anjing peliharaan mereka pernah menjadi mangsa," kata Penolong Pengarah jabatan itu, Dr Sen Nathan.Beliau berkata kes ini adalah yang terbaharu dalam siri tangkapan buaya berhampiran kawasan berpenduduk sejak enam tahun lalu.

"Kami melihat peningkatan drastik dalam laporan penampakan buaya di sungai dan juga kes konflik manusia-buaya di seluruh Sabah," tambah Dr Sen.

Beliau berkata renjer hidupan liar telah menangkap 75 ekor buaya antara 2010 dan tahun lalu berhampiran kawasan penempatan penduduk dan memindahkan reptilia itu ke hutan simpan dan kawasan pemuliharaan lain.

Pembantu pengurus unit penyelamat hidupan liar Dr Diana Ramirez berkata, buaya di Kampung Ramayah itu yang dipanggil 'Olog-Olog' oleh penduduk kampung, akan disimpan sementara sebelum ia dilepaskan ke dalam sungai terpencil jauh dari penempatan manusia.

buaya, Olog-Olog, Penampang

Artikel Lain

Sah! GRS menang majoriti mudah PRN Sabah