Buaya 3.2m Berjaya Ditangkap - Semasa | mStar

Buaya 3.2m Berjaya Ditangkap

KOTA KINABALU: Renjer hidupan liar Sabah menangkap seekor buaya berukuran 3.2 meter di sebuah kampung di Penampang dan menyifatkannya sebagai yang terbesar pernah ditangkap di daerah itu setakat ini.

Pengarah Jabatan Hidupan Liar Negeri Augustine Tuuga berkata reptilia yang menjadi ancaman itu telah memasuki perangkap yang dipasang oleh renjer berhampiran Kampung Ramayah pada pukul 7 pagi Ahad.

Beliau berkata, perangkap itu dipasang selepas penduduk kampung memaklumkan kepada jabatan mengenai kehadiran buaya itu di Sungai Togop, anak sungai Sungai Petagas.

"Penduduk kampung memberitahu kami bahawa buaya itu telah berada di situ selama beberapa bulan, tetapi mereka menyedari saiznya semakin besar dan menjadi semakin berbahaya, malah beberapa ekor anjing peliharaan mereka pernah menjadi mangsa," kata Penolong Pengarah jabatan itu, Dr Sen Nathan.Beliau berkata kes ini adalah yang terbaharu dalam siri tangkapan buaya berhampiran kawasan berpenduduk sejak enam tahun lalu.

"Kami melihat peningkatan drastik dalam laporan penampakan buaya di sungai dan juga kes konflik manusia-buaya di seluruh Sabah," tambah Dr Sen.

Beliau berkata renjer hidupan liar telah menangkap 75 ekor buaya antara 2010 dan tahun lalu berhampiran kawasan penempatan penduduk dan memindahkan reptilia itu ke hutan simpan dan kawasan pemuliharaan lain.

Pembantu pengurus unit penyelamat hidupan liar Dr Diana Ramirez berkata, buaya di Kampung Ramayah itu yang dipanggil 'Olog-Olog' oleh penduduk kampung, akan disimpan sementara sebelum ia dilepaskan ke dalam sungai terpencil jauh dari penempatan manusia.

buaya , Olog-Olog , Penampang

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain