Kek Halal: McDonald's Mohon Maaf, Polisi Tetap Diteruskan - Semasa | mStar

Kek Halal: McDonald's Mohon Maaf, Polisi Tetap Diteruskan

PETALING JAYA: McDonald's Malaysia membuat permohonan maaf di atas salah faham berhubung notis mengenai kek hari jadi yang perlu mendapat pensijilan halal.

Bagaimanapun, rangkaian makanan segera itu berkata, ia akan tetap meneruskan polisi tersebut kerana ia perlu memastikan produk yang digunakan di restorannya mendapat pensijilan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

"Sebagai syarikat yang memberi perkhidmatan kepada rakyat Malaysia, kami tidak pernah berniat untuk mendikriminasi sesiapa. Di McD, kami sentiasa mengamalkan polisi 'makanan luar tidak dibenarkan', tetapi membuat pengecualian bagi kek hari jadi kerana ia adalah penting untuk sambutan majlis istimewa.

"Bagaimanapun, bagi mengekalkan status halal kami, kami perlu memastikan kesemua produk yang digunakan di restoran kami mendapat pensijilan halal yang ditetapkan Jakim," menurut McDonald's dalam satu kenyataan di halaman Facebook pada Sabtu.

Menurut syarikat itu, ia menghargai pandangan dan pendapat semua rakyat Malaysia, yang kebanyakannya berang terhadap notis berkenaan.

"Kami berterima kasih kepada semua rakyat Malaysia yang memberikan pandangan dan pendapat mereka. Apa yang lebih penting, kami menghargai di atas keprihatinan anda dengan berkongsi pandangan bersama kami, dan kami akan terus menambah baik bagi menjadikan McDonald's sebagai tempat yang sememangnya untuk semua rakyat Malaysia," tambahnya.

Khamis lalu, McDonald's mengeluarkan kenyataan bahawa ia membuat pengecualian terhadap polisi 'makanan luar tidak dibenarkan', merujuk kepada kek hari jadi yang dibawa pelanggan.

Bagaimanapun, ia termasuk pemberitahuan bahawa kek hari jadi itu perlu mendapat pensijilan halal bagi memenuhi keperluan status halal di rangkaian makanan segera berkenaan.

McDonald

Artikel Berikut

Banjir: 15 Sekolah Ditutup Di Kelantan Ahad

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain