Malaysia Tuan Rumah Jambori Pengakap Asean - Semasa | mStar

Malaysia Tuan Rumah Jambori Pengakap Asean

Sebahagian ahli pengakap dari Malaysia dan Indonesia melaungkan slogan pengakap selepas majlis perasmian pembukaan Jambori Pengakap Asean kelima di Kem Pengakap Tengku Muhammad Ismail, Sabtu. Jambori yang berlangsung selama enam hari bermula Sabtu dianjurkan Majlis Pengakap Negeri Terengganu dan Persekutuan Pengakap Malaysia dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM). Malaysia yang menjadi tuan rumah buat julung kalinya bagi jambori itu berjaya mengumpulkan 10,134 ahli pengakap dari negara-negara Asean. -fotoBERNAMA
KUALA NERUS: Jambori Pengakap Asean mampu menjadi medan merapatkan ukhuwah dalam kalangan pengakap di negara-negara Asean dan melahirkan pemimpin lebih berdedikasi dengan memiliki minda kelas pertama.

Speaker Dewan Undangan Negeri Terengganu Datuk Mohd Zubir Embong berkata menerusi jambori tersebut pelbagai aktiviti diadakan bertujuan melatih pengakap menjadi seorang pemimpin pada masa akan datang.

"Ahli-ahli pengakap ini terdiri daripada golongan remaja yang mana mereka merupakan pelapis pada masa akan datang dan dengan adanya jambori ini saya percaya mereka akan dapat menjadi pemimpin yang lebih berwibawa pada masa akan datang," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Jambori Pengakap Asean kali kelima di Kem Pengakap Tengku Muhammad Ismail di sini Sabtu.

Turut hadir Tengku Seri Temenggung Raja, Tengku Datuk Seri Baharuddin Sultan Mahmud; Ketua Pengakap Negara Tan Seri Datuk Seri Paduka Dr Shafie Mohd Salleh; dan Pengerusi Majlis Pengakap Negeri Terengganu Tan Seri Abdullah Taib.

Dalam pada itu, Zubir berkata Terengganu bertuah apabila menjadi tuan rumah bagi jambori tersebut untuk julung kalinya.

"Bersesuaian dengan Tahun Melawat Terengganu pada tahun depan, jambori ini juga sekaligus dapat mempromosikan dan memperkenalkan Terengganu di mata antarabangsa," katanya.

Jambori yang berlangsung selama enam hari bermula Khamis lalu dianjurkan Majlis Pengakap Negeri Terengganu dan Persekutuan Pengakap Malaysia dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Jambori tersebut menghimpunkan seramai 10,134 ahli pengakap dari negara-negara Asean.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

TPM Hadiri Perhimpunan Agung PBB Di New York

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain