KDN Haramkan Tiga Lagi Penerbitan - Semasa | mStar

KDN Haramkan Tiga Lagi Penerbitan

PUTRAJAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) mewartakan Perintah Larangan berkuatkuasa 22 April lalu, terhadap tiga penerbitan yang boleh memudaratkan ketenteraman awam dan mengelirukan umat Islam di negara ini.

Menerusi kenyataan pada Rabu, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Alwi Ibrahim berkata ketiga-tiga penerbitan itu adalah "Rasulullah SAW Sejak Hijrah Hingga Wafat" terbitan Pustaka Hidayah, Bandung, Indonesia; "Tafsir Ayat-Ayat Kematian" (Pustaka Hidayah, Bandung); dan "Sinema Spiritual: Dramaturgi Dan Kritikan" (Unit Buku Harakah, Kuala Lumpur).

Beliau berkata warta Perintah Larangan ini adalah mengikut Seksyen 7(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (Akta 301).

Ia menetapkan pencetakan, pengimportan, penghasilan, penghasilan semula, penerbitan, penjualan, pengeluaran, pengelilingan, pengedaran atau memiliki penerbitan ini adalah dilarang secara mutlak di Malaysia.

Sehubungan itu, Alwi berkata mana-mana pihak yang berbuat demikian adalah melakukan suatu kesalahan di bawah Seksyen 8 (2) Akta 301 tersebut.

Jika sabit kesalahan boleh dikenakan penjara selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya, katanya.

Ketiga-tiga penerbitan ini mungkin menggemparkan fikiran orang ramai kerana mengandungi atau seolah-olah mempromosi unsur-unsur ajaran atau amalan Syiah yang bertentangan dengan ajaran Islam yang sebenar mengikut pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah yang ditetapkan di negara ini, katanya.

Keputusan ini juga dibuat bagi menghalang cubaan menyuntik propaganda Syiah menerusi pengedaran atau penjualan penerbitan kepada orang awam," katanya.

Alwi menyaran orang ramai yang mendapati masih ada penerbitan yang mungkin melanggar undang-undang negara diedarkan di pasaran agar membuat aduan kepada Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran, KDN di talian 03-88868047 atau faks 03-88891682 atau melalui Sistem Pengaduan Awam Bersepadu KDN di laman sesawang http://moha.spab.gov.my.

KDN

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain