Usul Rujuk Nurul Izzah Ke J/Kuasa Hak Dan Kebebasan Bukan Secara Peribadi - Semasa | mStar

Usul Rujuk Nurul Izzah Ke J/Kuasa Hak Dan Kebebasan Bukan Secara Peribadi

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said berkata usul untuk merujukkan anggota Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen bukan dibuatnya secara peribadi, tetapi oleh kerajaan.

Katanya, usul tersebut telah dibahas dan diluluskan Dewan Rakyat pada 3 Dis lepas dan Nurul Izzah sepatutnya menggunakan peluang itu untuk membuat penjelasan bukannya mempolitikkan isu itu.

"Bagaimanapun, saya terikat dengan Peraturan Mesyuarat 85, oleh itu saya tidak boleh memberi sebarang komen terhadap apa-apa perkara yang masih dalam pertimbangan jawatankuasa," katanya dalam kenyataan di sini, Khamis.

Azalina yang juga anggota Parlimen Pengerang mengingatkan Nurul Izzah bahawa beliau juga terikat dengan peraturan itu dan menasihati Nurul Izzah supaya sedar tentang tugas dan tanggungjawab beliau apabila dipanggil oleh jawatankuasa berkenaan.

Beliau mengulas laporan portal berita tempatan berhubung kenyataan Nurul Izzah mempersoalkan sama ada dirinya akan mendapat keadilan daripada jawatankuasa itu kerana Azalina yang mencadangkan supaya beliau dirujuk ke jawatankuasa berkenaan juga adalah anggota jawatankuasa itu yang bakal menentukan nasibnya.

Naib Presiden PKR itu dirujuk ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen susulan tersebarnya gambar pertemuannya dengan Jacel Kiram, anak perempuan Jamalul Kiram III yang mengarahkan pencerobohan bersenjata di Lahad Datu, Sabah pada 2013.

Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa berkenaan buat kali ketiga pada Selasa lepas berkata pendengaran jawatankuasa itu akan diteruskan pada 6 April.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

JKM Selamatkan 55 Pengemis

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin