Wanita Indonesia Ditahan Dakwa Ada Bom Dalam Bagasi - Semasa | mStar

Wanita Indonesia Ditahan Dakwa Ada Bom Dalam Bagasi

GEORGE TOWN: Seorang wanita Indonesia ditahan selepas mendakwa terdapat bom dalam bagasinya ketika melalui kaunter pemeriksaan Terminal Pelepasan Domestik Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (LTAPP), di sini pada Selasa.

Ketua Polis Daerah Barat Daya, Supt Lai Fah Hin berkata wanita yang ingin menaiki penerbangan Lion Air ke Kuala Lumpur pada 9.45 pagi itu ditahan anggota  polis bantuan sebelum diserah kepada polis.

"Imbasan awal dibuat ke atas bagasi yang dibawa tidak menunjukkan kehadiran objek bom...wanita itu kemudiannya mengatakan hanya bergurau," katanya di sini.

Beliau berkata pemeriksaan badan terhadap wanita yang masih bujang itu juga tidak menemui barangan yang menyalahi undang-undang dan ujian air kencing juga mendapati wanita itu negatif dadah.

Lai berkata wanita berkenaan akan didakwa di Mahkamah Majistret Balik Pulau esok.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan semua orang awam khususnya yang menggunakan perkhidmatan pengangkutan udara agar tidak mengeluarkan perkataan atau tanda yang menjurus kepada ugutan atau ancaman yang boleh membahayakan keselamatan penumpang dan pesawat.

Lai berkata sepanjang tahun lepas sehingga hari ini, terdapat empat kes melibatkan penumpang mengeluarkan perkataan ugutan mengatakan terdapat bom di dalam bagasi dan menunjukkan simbol bom semasa daftar masuk bagasi di LTAPP.

"Tindakan itu ekoran rasa tidak puas hati penumpang kerana caj dikenakan terhadap bagasi yang melebihi had," katanya.

Lai berkata tindakan mengeluarkan ugutan atau ancaman seumpama itu boleh didenda sehingga RM2,000 atau penjara sehingga tujuh tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Bagasi

Artikel Sebelum

Lapan Kanak-Kanak Dilatih Jadi Pejuang IS

Artikel Berikut

Menteri Tegur Selfie Menyusu Anak

Artikel Lain