Sistem Radar Di Resort Kesan Pencerobohan Di Pantai Timur Sabah - Semasa | mStar

Sistem Radar Di Resort Kesan Pencerobohan Di Pantai Timur Sabah

KOTA KINABALU: Seorang pengusaha resort di pantai timur Sabah telah memasang sistem radar ringkas yang boleh mengesan penceroboh sehingga jarak enam kilometer.

Komander Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) Datuk Rashid Harun berkata resort itu terletak di Pulau Mataking, berhampiran Sandakan.

Semua pengusaha resort laut harus mempunyai sistem seperti itu, katanya ketika bercakap mengenai isu-isu keselamatan di Zon Keselamatan Timur Sabah, di Persidangan Sulu Sulawesi di sini, Khamis.

Beliau juga menggesa operator untuk memasang CCTV (kamera litar tertutup) yang akan membantu pasukan keselamatan melindungi kawasan.

Rashid berkata pasukan keselamatan telah menerima maklumat orang ramai bahawa penculikan untuk dijadikan tebusan oleh kumpulan yang beroperasi dari selatan Filipina telah mensasarkan ahli perniagaan, bukan sahaja pelancong, di Sabah sekarang.

Beliau berkata mereka merancang untuk menuntut sebanyak RM50 juta bagi setiap ahli perniagaan yang diculik.

Keselamatan di sepanjang pantai timur Sabah sedang diperketatkan, terutamanya laluan laut yang diketahui sering digunakan oleh penculik dan penyeludup, katanya.

Beliau berkata pihak berkuasa telah mengisytiharkan terumbu dan pulau-pulau di sekitar Pulau Sabangkat, berhampiran Semporna, sebagai kawasan larangan.

Ini akan menyebabkan sekatan bagi semua bot dari kawasan yang ditetapkan semasa tempoh tertentu.

Beliau berkata lapan laluan di luar pantai, yang digunakan oleh penjenayah untuk berulang alik di antara Sabah dan pulau-pulau selatan Filipina, telah dikenal pasti dan akan dipantau.

Pasukan keselamatan juga berjaga-jaga terhadap pulau-pulau di luar Sitangkai yang telah digunakan sebagai kawasan pementasan oleh kumpulan jenayah sebelum memasuki perairan Sabah.

Rashid berkata keselamatan pantai bertambah berkesan, berdasarkan jumlah pendakwaan terhadap mereka yang menyeludup seseorang ke Sabah  yang menunjukkan peningkatan enam kali ganda  sepanjang tahun lalu.

Menjamin sempadan laut di Sabah bukanlah sesuatu yang mudah kerana ia berdekatan dengan beberapa pulau Filipina, katanya.

Tetapi pasukan keselamatan telah menggagalkan sekurang-kurangnya lapan pencerobohan tahun ini dan kekal berjaga-jaga, katanya.

Rashid mengadu bahawa beberapa pengusaha resort tidak memberikan kerjasama, enggan memberi ruang kepada anggota keselamatan di dalam bot yang mengangkut tetamu mereka.

Beliau berkata pengusaha tidak mahu anggota keselamatan berada di atas kapal keselamatan kerana ia mengambil tempat duduk pelancong, mengurangkan keuntungan mereka.


Esscom , sistem radar , pengusaha resort

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain