Ringgit Susut, Majikan Ambil Inisiatif Sendiri Bantu Pekerja Asing - Semasa | mStar

Ringgit Susut, Majikan Ambil Inisiatif Sendiri Bantu Pekerja Asing

PETALING JAYA: Majikan Malaysia telah 'menaikkan' sendiri susut nilai ringgit untuk kepentingan berjuta-juta pekerja asing di sini.

Ramai di antara mereka, atas kehendak sendiri membayar lebih untuk pekerja asing bagi mengatasi kekurangan yang disebabkan oleh kejatuhan nilai ringgit.

Selain isi rumah yang menggunakan pembantu rumah asing, beberapa pengusaha restoran dan firma pembinaan juga telah membayar pekerja asing mereka lebih daripada sepatutnya.

Pengarah Urusan Penang Kayu Nasi Kandar asal Burhan Mohamed berkata beliau telah menaikkan gaji pekerjanya sebanyak lima hingga 10 peratus bergantung kepada tempoh perkhidmatan.

"Mereka berdepan kesukaran sekarang. Dengan ringgit yang telah disusut nilai, mereka menghantar wang yang berkurangan ke kampung mereka. Saya mahu membantu mereka sehingga ringgit pulih.

"Memang ia adalah kos tambahan tetapi kita mahu beri ganjaran kepada pekerja-pekerja kita," katanya, sambil menambah beliau telah meningkatkan gaji lebih 200 pekerja asing  yang kebanyakannya dari India, Bangladesh, Sri Lanka dan Nepal.

Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia Noorul Hassan Saul Hameed berkata gaji pekerja asing telah menguncup kerana ringgit yang lebih lemah.

"Harap-harap kita boleh merumuskan satu penyelesaian sementara," kata beliau sambil menambah pekerja restoran dibayar antara RM900 hingga RM2,000 bergantung kepada pengalaman.

Reza dari Bangladesh, yang telah bekerja di Malaysia selama lima tahun berkata RM1 bersamaan kira-kira 30 taka sebelum ini.

"Kini nilainya kira-kira 16 hingga 17 taka. Baru-baru ini saya dan isteri dapat anak, jadi saya perlu bekerja lebih keras untuk menghantar wang yang cukup," katanya.

Di Butterworth, seorang tukang cuci Indonesia yang hanya mahu dikenali sebagai Ina, 44, berkata, dia terpaksa mengeluarkan RM370, berbanding RM290 pada bulan Jun untuk menukarkannya kepada rupiah.

"Saya menghantar pulang RM700 daripada RM950 gaji bulanan saya, tetapi keluarga saya mendapat semakin kurang rupiah sekarang," katanya.

Pekerja binaan warga Bangladesh Hanana Shamim, 38, yang telah bekerja di Malaysia selama empat tahun berkata dia memindahkan RM800 daripada gajinya berjumlah RM1,400 ke dalam akaun isterinya.

"Keluarga saya telah bertanya kepada saya tentang jumlah yang telah berkurangan. Saya berkata saya telah berjimat sebaik mungkin. Harga barangan di sini juga telah meningkat," katanya.

Seorang pemilik restoran di Chai Leng Park yang hanya mahu dikenali sebagai Tan, 58, berkata gaji adalah isu sensitif di kalangan pekerja asing.

"Saya mempunyai enam pekerja Nepal. Mereka memberitahu saya bahawa nilai ringgit telah menurun sebanyak 20 peratus dan mereka telah membayangkan kenaikan gaji," katanya.

Di Johor Baru, seorang wartawan, Norshikin Mohd Salleh, 38, berkata beliau tidak kisah menaikkan gaji pembantu rumahnya warga Indonesia.

"Hana telah bekerja dengan saya selama enam tahun. Dia jujur ​​dan boleh dipercayai apabila menjaga tiga anak perempuan saya yang masih kecil, " katanya, sambil menambah Hana kini dibayar RM1,000 berbanding RM500 pada tahun 2009.

Walau bagaimanapun, pengurus Julian Lee, 45, berkata membayar RM750 kepada pembantu rumahnya adalah jumlah yang meningkat dua kali ganda berbanding 10 tahun yang lalu.

Artikel Sebelum

Tambang Komuter Naik Disember Ini

Artikel Berikut

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain