Gangguan Bekalan Air Berjadual Di Wilayah Petaling, Kuala Lumpur - Semasa | mStar

Gangguan Bekalan Air Berjadual Di Wilayah Petaling, Kuala Lumpur

KUALA LUMPUR: Sebanyak 103 kawasan di Wilayah Petaling dan Kuala Lumpur terjejas akibat gangguan bekalan air berjadual, dan proses pemulihan kerja menaik taraf sistem bekalan air dijangka mengalami kelewatan.

Pengarah Eksekutif Bahagian Hal Ehwal Korporat Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) Priscilla Afred berkata kelewatan terhadap kerja-kerja penggantian 'Inlet Valve' di Tangki Sedut Bukit Gasing dan 'By-Pass Valve' ke Rumah Pam Bukit Gasing di Petaling Jaya yang dijalankan semalam, adalah disebabkan beberapa isu teknikal di luar jangkaan.

"Berikutan kelewatan dalam menyiapkan kerja menaik taraf ini, proses pemulihan bekalan air di kawasan terlibat secara berperingkat selepas kerja disiapkan, dijangka mengalami kelewatan dan akan mengambil masa lebih lama berbanding jangka masa pemulihan.

"Syabas sedang berusaha dan mengambil tindakan perlu untuk proses pemulihan ini," katanya dalam kenyataan di sini, Rabu.

Sejumlah 78 kawasan terlibat di Wilayah Petaling, antaranya Taman Lian Hoe, Batu 3 hingga Batu 8 Jalan Klang Lama, Taman Bukit Indah, Bandar Baru Sri Petaling, Bandar Tasek Selatan, Pantai Dalam, Bandar Baru Bukit Jalil dan Kuchai Lama.

Sementara, Wilayah Kuala Lumpur melibatkan 25 kawasan termasuk TUDM Sungai Besi, Jalan Chan Sow Lin, Jalan Wisma Putra, Jalan Bukit Petaling, Persiaran Syed Putra, Taman Seputeh, KL Sentral dan Brickfields.

Priscilla berkata bagi mengurangkan kesulitan pengguna, Syabas akan terus menyediakan bantuan bekalan air kecemasan melalui lori-lori tangki kepada pengguna terlibat.

Syabas turut menasihatkan orang ramai menggunakan bekalan air kecemasan itu secara berhemah.

Orang ramai boleh menggunakan aplikasi mySYABAS untuk maklumat lanjut dengan memuat turun ke telefon pintar melalui Google Playstore dan Appstore secara percuma.-- Bernama


air , Syabas

Artikel Sebelum

SPAD Sita Sembilan Kenderaan Uber, GrabCar

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain