Sistem Tunggal Daftar Pekerja Asing Oktober Ini - Zahid - Semasa | mStar

Sistem Tunggal Daftar Pekerja Asing Oktober Ini - Zahid

JAKARTA: Sistem tunggal pendaftaran pekerja asing iaitu secara dalam talian yang akan mula dilaksanakan Oktober ini, akan dapat menangani isu pemerdagangan manusia dan penganiayaan terhadap pekerja asing, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Timbalan Perdana Menteri berkata, sistem itu akan diguna pakai untuk semua negara pembekal tenaga kerja asing kecuali Indonesia yang penggunaannya akan ditetapkan kemudian pada satu mesyuarat di Putrajaya bulan depan.

"Untuk pekerja Indonesia, ia juga akan dilaksanakan tetapi hanya akan berkuat kuasa sehingga persetujuan rasmi dan perjanjian ditandatangani selepas pertemuan bulan depan itu," katanya pada sidang media selepas mengadakan pertemuan dengan Menteri Tenaga Kerja dan Transmigrasi Indonesia, Muhammad Hanif Dhakiri di sini, Sabtu.

Katanya, sistem tunggal itu bertujuan supaya hanya ada satu saluran sahaja untuk kelulusan pekerja-pekerja asing iaitu permohonan secara dalam talian.

"Ini supaya tidak berlaku penyelewengan, atau pembayaran yang melampau atau pengambilan pekerja tanpa majikan ... supaya ada keselarasan, tiada lagi yang tiada majikan yang menyebabkan mereka menjadi pekerja asing tidak sah.

"Mereka menjadi Pati (pekerja asing tanpa izin) kerana berada di Malaysia melebihi tempoh diizinkan. Mereka masuk secara sah tetapi tempoh tinggal melepasi lawatan sosial menyebabkan pihak berkuasa seperti imigresen dan polis kena ambil tindakan," katanya.

Bagi mengatasi masalah itu, Ahmad Zahid berkata, pekerja asing khususnya dari Indonesia yang mahu masuk ke Malaysia mesti sudah mempunyai majikan.

"Majikan pula perlu disahkan mengikut kelayakan jumlah pekerja (yang boleh diambil)," katanya.

Beliau berkata untuk majikan pula, sebarang pelaksanaan baharu dalam pengambilan pekerja asing bukanlah hendak menambah beban mereka tetapi bagi memastikan kedua-dua pihak iaitu majikan dan pekerja selain kerajaan berpuas hati dan pelaksanaaannya mengikut piawaian antarabangsa. 

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, dalam soal penempatan dan perumahan untuk pekerja asing, Malaysia telah melihat kepada pendekatan yang digunakan di beberapa negara Timur Tengah.

"Negara-negara itu beri penempatan bagi mengelakkan sebarang tuduhan pekerja-pekerja asing melakukan jenayah, tak mematuhi undang-undang serta menimbulan masalah sosial kepada penduduk tempatan.

"(Jika) Mereka (pekerja asing) tidak diberikan standard kehidupan sebagai seorang manusia, ini akan menyebabkan berlaku "pengiktirafan" kepada pemerdagangan manusia dan tidak mematuhi standard ILO (Pertubuhan Buruh Antarabangsa)," katanya.

Pada 18 Ogos lalu, Ahmad Zahid berkata permohonan pengambilan pekerja asing pada masa akan datang tidak lagi melibatkan ejen, sebaliknya majikan perlu mengemukakan permohonan itu secara dalam talian.

Beliau berkata, sistem pengurusan pekerja asing secara dalam talian itu, yang akan diperkenalkan tidak lama lagi, memendekkan tempoh untuk membawa masuk
pekerja asing. 

Pada sidang media Sabtu, Ahmad Zahid berkata, pertemuan beliau dengan Muhammad Hanif telah membincangkan masalah-masalah yang membelenggu kedua-dua negara dalam isu penghantaran pekerja dari republik itu ke Malaysia.

Artikel Sebelum

Pelajar Lemas Semasa Selamatkan Rakan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain