Media Tak Harus Cepat Menghukum - Shahrir Samad - Semasa | mStar

Media Tak Harus Cepat Menghukum - Shahrir Samad

Tan Sri Shahrir Samad
JOHOR BAHRU: Media tidak seharusnya cepat menghukum berhubung perkara-perkara melibatkan kepentingan negara, kata Ketua Kelab Penyokong Barisan Nasional  Tan Sri Shahrir Samad.

Shahrir berkata isu-isu kepentingan negara seperti skandal 1MBD tidak boleh dibicarakan oleh media berdasarkan beberapa dokumen yang mungkin atau mungkin tidak sahih.

"Media perlu percaya dan menghormati institusi negara dalam menyiasat perkara tersebut dan tidak hanya memainkan isu itu berdasarkan beberapa dokumen yang mungkin telah diubahsuai," katanya.

Shahrir yang juga Ahli Parlimen Johor Bahru mengulas perintah penggantungan tiga bulan terhadap The Edge berhubung laporannya mengenai skandal 1MBD semasa rumah terbuka Hari Raya di SJKC Foom Yew di sini, Sabtu.

"Jika syarikat media itu mahu kebenaran didedahkan, maka mereka dari awal lagi sepatutnya menyerahkan dokumen-dokumen itu dan bertegas supaya pihak berkuasa menyiasat perkara itu.

"Mereka (The Edge) tidak membenarkan ruang untuk siasatan sebelum menyiarkan dakwaan liar itu malah mereka pun tidak mendapatkan maklumat secara betul," katanya.

Shahrir menambah bahawa media boleh berhujah mengenai kebebasan akhbar, tetapi menegaskan bahawa semua orang, termasuk menteri tertakluk kepada undang-undang Malaysia.

Berhubung penggantungan itu, Shahrir menasihatkan pengurusan syarikat untuk bertenang dan mengambil masa untuk memikirkan tentang tindakan mereka dan niat mereka dalam menyiarkan perkara-perkara seperti itu.

"Adakah mereka benar-benar cuba mahu membawa kebenaran atau adakah mereka berniat untuk mewujudkan kekecohan di kalangan rakyat di negara ini," katanya.

Beliau menegaskan bahawa setiap orang harus menghormati dan amanah dalam institusi di negara ini dan membiarkan pihak berkuasa termasuk polis dan badan kehakiman menyiasat kebenaran.
1MDB , Tan Sri Shahrir Samad

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain