Kadar Faedah Setakat Ini Kekal Akomodatif - Dr Zeti - Semasa | mStar

Kadar Faedah Setakat Ini Kekal Akomodatif - Dr Zeti

Dr Zeti Aktar Aziz

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia berkata ia akan mengkaji semula kedaaan ekonomi global tetapi menegaskan yang kadar faedah negara ini kekal akomodatif dan menyokong ekonomi.

Gabenornya, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz berkata, bank pusat itu lebih stabil dalam pendekatan kepada pelarasan kadar faedah kerana ia bergantung kepada langkah-langkah pro pertumbuhan dalam membuat dasar monetarinya.

"Sudah tentu kita perlu mengambil kira perkembangan semasa. Kita tidak boleh hidup dalam dunia kita sendiri kerana kita semua terjejas oleh perkembangan global," katanya.

Zeti bercakap kepada pemberita pada hari terakhir Mesyuarat Menteri Kewangan dan Gabenor Bank Pusat ASEAN pertama di sini, pada Sabtu.   

Kebanyakan bank pusat di Asia telah mengurangkan kadar faedah mereka tahun ini bagi merangsang ekonomi.

"Ketika ini kadar faedah kita akomodatif dan sangat menyokong ekonomi. Kita akan mengkaji semula keadaan tetapi kini ekonomi kita berada pada landasan pertumbuhan yang stabil dan kadar faedah menyokong landasan pertumbuhan berkenaan," kata Zeti. 

Zeti menegaskan yang rantau ASEAN tidak akan mewujudkan mata wang tunggal kerana rantau ini sangat pelbagai dan tidak mempunyai prasyarat untuk itu.

"Kita berusaha untuk integrasi kewangan bagi mencapai objektif yang sama iaitu pertumbuhan kolektif yang lebih tinggi," tambahnya.

Pada Sabtu, bekas Menteri Kewangan Indonesia, Dr Mohamad Chatib Basri berkata, pelaksanaan mata wang tunggal bukanlah mudah berikutan struktur ekonomi serta tahap pembangunan yang pelbagai di 10 negara anggota ASEAN.

"Mata wang tunggal mungkin isu yang kita perlu fikirkan secara berhati-hati. Anda masih boleh berintegrasi dan mempunyai mata wang anda sendiri," tambahnya. -- 

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain