Rakyat Malaysia Harap Kenaikan, Bonus Tahunan Tinggi - Semasa | mStar

Rakyat Malaysia Harap Kenaikan, Bonus Tahunan Tinggi

PETALING JAYA: Malaysia adalah antara lima negara di dunia di mana para pekerja mengharapkan kenaikan gaji dan bonus akhir tahun yang baik, menurut satu kaji selidik.

Sifat optimis itu bagaimanapun tidak dikongsi oleh majikan di Malaysia. Mereka mahu pekerja kembali kepada realiti, menyatakan syarikat-syarikat di sini seolah-olah tidak akan berbelanja lebih disebabkan keadaan ekonomi yang tidak menentu.

Kaji selidik oleh firma pengambilan antarabangsa Randstad menunjukkan Malaysia menduduki tempat keempat dalam senarai 34 negara dengan harapan tertinggi untuk kenaikan gaji selepas India, Argentina dan Mexico.

Laporan Workmonitor Randstad suku keempat 2014  ini juga mendapati bahawa 83 peratus daripada responden di Malaysia menjangkakan kenaikan gaji dan bonus pada tahun ini, jauh di hadapan purata global sebanyak 50 peratus.

Dan, enam daripada 10, atau 62 peratus daripada responden menjangkakan bahawa ekonomi Malaysia akan bertambah baik pada tahun depan.

Mengenai jangkaan pembayaran bonus, rakyat Malaysia menduduki tempat ketiga dalam senarai itu, selepas Mexico dan China.

Kajian itu dijalankan di antara 23 Oktober dan 5 November dan Pengarah Randstad Malaysia Jasmin Kaur berkata ketika Malaysia bersiap sedia untuk menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020, pekerja di sini telah memikul beban kerja yang lebih berat dan menjangkakan akan diberi bayaran setimpal.

Majikan, bagaimanapun menyangkal jangkaan itu, dengan berkata banyak syarikat pada masa ini agak gementar kerana keadaan ekonomi global dan lebih cenderung untuk berjimat dan bukannya membayar gaji dan bonus yang lebih tinggi.

Setiausaha Persekutuan Majikan Malaysia Datuk Shamsudin Bardan berkata tahun ini telah menjadi tahun yang 'sangat mencabar' untuk syarikat-syarikat dan kerajaan.

"Hasil daripada petroleum amat terjejas dengan penurunan harga minyak mentah dan prospek ekonomi juga tidak begitu baik.

"Jepun sedang berada dalam kemelesetan, dan ekonomi utama yang lain seperti China dan Eropah juga tidak menunjukkan keadaan yang baik," katanya.

Shamsudin berkata, walaupun ekonomi Malaysia masih berkembang, masih terdapat ketidakpastian dan syarikat pada masa ini bimbang mengenai prospek masa depan.

"Ini pasti akan memberi kesan kepada kuantum bonus dan kenaikan walaupun syarikat mampu untuk memberikannya," katanya.

Beliau berkata syarikat-syarikat yang terlibat dalam produk pengguna telah bersiap sedia untuk berdepan situasi sukar pada tahun hadapan kerana pengguna dijangka kurang berbelanja.

"Pengenalan Cukai Barangan dan Perkhidmatan tahun depan akan memberi kesan kepada perbelanjaan pengguna kerana mereka akan cenderung untuk menyimpan berbanding berbelanja kerana kenaikan harga," katanya.

Mengenai jangkaan pekerja untuk mendapatkan ganjaran yang dibayar kepada tanggungjawab yang meningkat di tempat kerja, Shamsudin berkata Malaysia masih jauh ketinggalan.

Katanya, dari segi purata nilai produktiviti, Malaysia berada jauh di belakang Singapura yang mempunyai purata  RM173,000 bagi setiap pekerja setiap tahun manakala Malaysia kira-kira RM60,000.
 
"Tahap produktiviti di negara-negara seperti Jepun, Korea dan Amerika Syarikat adalah kira-kira tujuh kali ganda lebih daripada kita," katanya.

Beliau berkata tenaga kerja mahir Malaysia hanyalah 28 peratus dan pekerja perlu mengambil inisiatif untuk lebih meningkatkan kemahiran diri bagi mendapatkan ganjaran yang lebih baik.

Randstad Workmonitor, dilancarkan pada tahun 2003, meliputi 34 negara di Asia Pasifik, Eropah dan Amerika Syarikat.

Kajian ini dijalankan melalui soal selidik dalam talian terhadap responden yang berumur antara 18 dan 65 tahun dengan saiz sampel minimum 400 temu bual bagi setiap negara.

bonus tahunan , kenaikan gaji , Randstad

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain