Hidupan Liar Afrika Di Melaka - Semasa | mStar

Hidupan Liar Afrika Di Melaka

MELAKA: Hidupan liar Afrika akan berada di negeri ini tidak lama lagi.

Ini termasuk pelbagai spesies dari keluarga antelop Afrika, seperti eland, kijang, rusa dan kijang hutan.

Zoo Melaka sedang bersedia untuk menerima penghantaran 24 pelbagai spesies haiwan eksotik dan terancam yang kesemuanya ditempah khas dari benua Afrika.

Mereka akan menjadi pameran terbaharu di zoo ini yang akan berubah menjadi safari dan taman hidupan liar di bawah pengurusan sebuah konsortium yang diketuai oleh KAJ Development Sdn Bhd selepas ia diswastakan pada tahun lepas.

"Persiapan untuk membawa haiwan termasuk lesen eksport sudah dilakukan dan sekarang kita sedang menunggu kebenaran daripada Jabatan Veterinar untuk mengangkut haiwan di sini," kata Ketua Pegawai Eksekutif Pembangunan KAJ Datuk Michelle Ong.

Haiwan-haiwan itu dijangka berada di sini pada akhir tahun ini, katanya.

"Ini adalah projek besar-besaran dan kita perlu mendapatkan kelulusan daripada beberapa jabatan dan permit lain daripada Taman dan Hidupan Liar Jabatan Negara juga," katanya.

Syarikatnya telah menugaskan sebuah firma yang berpangkalan di Singapura untuk membina semula seni bina zoo Melaka menjadi taman hidupan liar bertaraf dunia.

Zoo Melaka

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL