Uthayakumar Dibebaskan Hari Ini - Semasa | mStar

Uthayakumar Dibebaskan Hari Ini

Uthayakumar bersama isterinya sebaik sahaja dibebaskan dari penjara.

PETALING JAYA: Pemimpin Hindraf, P. Uthayakumar yang didapati bersalah menulis surat berbaur hasutan kepada bekas Perdana Menteri Britain, enam tahun lalu, dibebaskan pada Jumaat.

Uthayakumar, yang diiringi oleh pegawai-pegawai penjara dan polis, meninggalkan perkarangan penjara di sekitar 9.40 Jumaat.

Beliau disambut oleh penyokong dan ahli-ahli keluarga yang telah menunggu di hadapan penjara dari pukul 7 pagi.Berpakaian oren T -shirt, warna rasmi Hindraf , Uthayakumar berkata beliau 'tidak menyesal dalam perjuangan .

"Saya tidak menyesal. Satu-satunya hari saya menangis di dalam penjara adalah apabila ibu tercinta saya meninggal dunia dan seminggu sebelum itu pihak berkuasa menolak permohonan saya untuk melawatnyadi hospital," katanya.

Katanya juga berkata beliau tidak mempunyai niat untuk menyertai mana-mana parti politik lain, seolah-olah memberi gambaran kenyataannya itu terhadap adik lelaki beliau, P Waythamoorthy, yang juga bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

"Saya berjalan ke penjara dengan baju oren ini, saya meninggalkan penjara dengan baju oren ini. Saya tidak akan berubah kepada biru, cahaya gelap warna biru atau mana-mana lain," kata Uthayakumar.

Isterinya S. Inderadevi berkata ia adalah hari yang paling gembira dalam hidupnya selepas melalui saat murung dan kesedihan.

"Apa jua yang berlaku, saya berbangga dengannya, bukan hanya kerana dia adalah suami saya, tetapi kerana saya telah berkahwin dengan seorang lelaki yang berjuang untuk rakyat India dan saya percaya dia tidak melakukan apa-apa yang salah," katanya.

Peguamnya, bekas ADUN Kota Alam Shah M. Manoharan dan Ahli Parlimen bekas Teluk Intan M. Manogaran berkata mereka akan meneruskan usaha mereka untuk memansuhkan Akta Hasutan.

"Kerajaan harus mempertimbangkan untuk menghapuskan sepenuhnya. Ini adalah keutamaan kami pada masa ini, " kata Manoharan.

Bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri  didakwa pada 11 Disember 2007 dengan menerbitkan surat berunsur hasutan di laman web 'Police Watch Malaysia', bertarikh 15 Nov 2007, dialamatkan kepada Perdana Menteri Britain Gordon Brown.

Pada peringkat pembelaan perbicaraan beliau, Uthayakumar enggan mengemukakan pembelaannya, mendakwa ia adalah sebagai protes atas bagaimana kaum India di Malaysia dilayan.

Bagaimanapun, beliau kemudian membuat rayuan kepada Mahkamah Tinggi terhadap sabitan itu.

Pada 8 Februari, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak rayuan Uthayakumar untuk membatalkan sabitan dan hukuman 30 bulan kerana menghasut.

Mahkamah Rayuan kemudian mengurangkan hukuman enam bulan.

P. Uthayakumar , Hindraf , kes hasutan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Coklat tumpah, panggil bomba!