Saman Fitnah Tony Pua Terhadap Zahid Hamidi Selesai - Semasa | mStar

Saman Fitnah Tony Pua Terhadap Zahid Hamidi Selesai

KUALA LUMPUR: Saman fitnah yang difailkan anggota Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua Kiam Wee terhadap Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Utusan Melayu (Malaysia) Berhad dan satu pihak lagi berhubung penyiaran sebuah artikel, selesai pada Rabu.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Asmabi Mohamad merekodkan penyelesaian itu di mahkamah terbuka di sini selepas kedua-dua pihak memberitahu mahkamah mereka bersetuju untuk menyelesaikan kes berkenaan.

Beliau membatalkan saman itu dan mengucapkan terima kasih kepada kedua-dua pihak yang menyelesaikan perkara itu secara damai.

Pua, diwakili peguam Alliff Benjamin memberitahu mahkamah kedua-dua pihak bersetuju menyelesaikan perkara itu dengan baik.

Ahmad Zahid memaklumkan kepada mahkamah beliau menarik balik kenyataan yang diberi kepada Utusan berkenaan dengan Pua.

Utusan dan Ketua Pengarang Kumpulan Datuk Abdul Aziz Ishak, diwakili penasihat undang-undang akhbar berkenaan, Shirad Anuar juga berkata mereka menarik balik artikel itu.

Alliff berkata plaintif menarik balik kes saman itu tanpa kebebasan untuk memfailkan saman baharu.

Pada 9 Dis tahun lepas, Pua memfailkan saman itu dan menamakan Ahmad Zahid, yang ketika itu merupakan Menteri Pertahanan, Utusan Melayu dan Ketua Pengarang Kumpulannya Datuk Abdul Aziz Ishak sebagai defendan.

Dalam pernyataan tuntutannya, Pua mendakwa Ahmad Zahid bertanggungjawab dalam penerbitan artikel 'Tony Pernah Ditahan di Singapura' dan defendan lain gagal untuk menyiasat ketepatan artikel itu terlebih dahulu sebelum menerbitkannya pada 18 Mac 2011.

Beliau menuntut satu perintah injunksi dikeluarkan bagi menghalang kesemua defendan menerbitkan kata-kata fitnah yang sama terhadapnya selain menuntut ganti rugi am, ganti rugi tambahan, faedah, kos atau relif lain yang difikirkan sesuai.


Mahkamah , DAP Umno

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain