Denggi: Subramaniam Saran Tukar Kontraktor Jika Gagal Urus Sisa Pepejal

JOHOR BAHARU: Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam mencadangkan supaya Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) menggantikan kontraktor yang gagal melaksanakan kerja pengurusan sisa pepejal.


Beliau berkata, ini bagi memastikan kerja pengurusan sisa pepejal dan pembersihan awam dilakukan secara berkesan supaya kawasan persekitaran bebas nyamuk Aedes yang membawa virus denggi.

Katanya, langkah drastik itu wajar bagi mencegah penularan wabak denggi berikutan peningkatan jumlah kes denggi yang dilaporkan hampir 2,800 kes dicatatkan setiap minggu di seluruh negara.

"Selain itu, pembabitan orang ramai juga penting untuk bersama-sama membantu kerajaan mencegah wabak denggi," katanya dalam sidang akhbar selepas melancarkan Program Kesihatan Masyarakat India 1Malaysia di SJK(T) Taman Tun Aminah, Skudai di sini, Jumaat.

Subramaniam berkata, selain kerjasama berterusan dengan KPKT, kementeriannya juga menswastakan aktiviti semburan kabus, mengedar kit diagnosis yang mampu mengesan virus demam denggi kepada doktor swasta dan menambah kakitangan kementerian bagi mengawal wabak denggi.

Beliau berkata, dalam tempoh lapan bulan pertama tahun ini sebanyak 57,953 kes denggi dengan 120 kes kematian dilaporkan di seluruh negara.

"Kita juga bimbang dengan peningkatan kes denggi di Selangor yang setakat ini sudah mencatatkan 17 kes kematian, Negeri Sembilan (tiga), Johor (17) dan Kelantan (sembilan)," kata Subramaniam.

Beliau menegaskan kerjasama semua pihak penting untuk mengawal wabak denggi.


Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain