Hina Agong: MSM Mahu Tindakan Tegas

Tan Sri Abdul Rahim Abdul Rahman (kiri).

KUALA LUMPUR: Majlis Senator Malaysia (MSM) mahu tindakan tegas diambil terhadap pemilik laman sosial Facebook 'Chandra Lawan Tetap Lawan' yang menghina Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Presidennya Tan Sri Abdul Rahim Abdul Rahman berkata tindakan tegas termasuk membawa individu tidak bertanggungjawab itu ke muka pengadilan adalah perlu memandangkan perbuatannya jelas mempersenda dan tidak menghormati ketua negara.

Selain memberi pengajaran kepada pemilik akaun Facebook berkenaan, tindakan tegas itu juga sebagai langkah memberi pengajaran kepada masyarakat supaya tidak melakukan perkara sama, katanya pada sidang media di lobi Parlimen di sini, Jumaat.

Kata Abdul Rahim, MSM membuat laporan polis berhubung perkara itu, dua hari lepas.

Beliau berkata pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri mungkin menjadi antara penyebab rakyat negara ini semakin berani melakukan perkara sedemikian.

"Bagaimanapun, kita masih ada undang-undang lain, misalnya Akta Hasutan 1948, yang mana kerajaan masih boleh mengambil tindakan terhadap individu yang melakukan perkara seumpama ini," katanya.

Dilaporkan individu tidak bertanggungjawab itu dengan sengaja menghina Tuanku Abdul Halim dengan memuat naik gambar kemalangan ngeri dengan suntingan wajah baginda di laman Facebook baru-baru ini.

Abdul Rahim juga mengingatkan rakyat supaya lebih bertanggungjawab dengan tidak melakukan perbuatan menghina dan mempersenda institusi diraja kerana ia jelas boleh menjejaskan keharmonian dan perpaduan kaum di negara ini.

"Kita adalah sebuah negara demokrasi, kita bebas melakukan apa sahaja tetapi pada masa sama ada batasannya, kita tidak boleh melakukan perkara yang boleh menjejaskan keselamatan dan kesejahteraan negara," katanya.


MSM

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain