Tempat Latihan Untuk Graduan Perubatan Terhad - Semasa | mStar

Tempat Latihan Untuk Graduan Perubatan Terhad

Dr Adeeba Kamarulzaman.
PETALING JAYA: Pelajar perubatan yang menamatkan pengajian selama lima tahun bagi program tersebut mungkin mendapati tempat adalah terhad di hospital latihan.

Doktor kanan meramalkan proses pemilihan mungkin dikenakan terhadap graduan perubatan dalam masa terdekat memandangkan bilangan yang menamatkan pengajian dalam bidang tersebut mencatatkan rekod tertinggi iaitu 5,000 orang setiap tahun.

Para pelajar mungkin berpeluang cerah untuk mendapat tempat di hospital latihan sebagai doktor pelatih jika mereka menamatkan pengajian di institusi yang menduduki ranking lebih baik.

Hospital latihan hanya mampu menampung kira-kira 3,000 doktor pelatih setiap tahun.

Sumber penjagaan kesihatan berkata, kira-kira 4,000 hingga 5,000 pelajar perubatan akan menamatkan pengajian setiap tahun dengan lebih separuh daripadanya pulang dari luar negara.

Mereka yang menamatkan pengajian dari universiti tempatan terutamanya universiti awam dan universiti luar negara ternama menghadapi sedikit masalah untuk memasuki sistem penjagaan kesihatan itu berbanding mereka yang tamat pengajian dari universiti luar yang mempunyai rekod buruk.

Dekan Fakulti Perubatan Universiti Malaya, Prof Dr Adeeba Kamarulzaman berkata, Majlis Perubatan Malaysia mempertimbangkan untuk memperkenalkan pemeriksaan pelesenan umum terhadap semua graduan bagi memastikan hanya mereka yang mempunyai latihan mencukupi mendapat tempat di hospital-hospital berkenaan.

"Jawatan doktor pelatih dan pegawai perubatan mungkin tidak mencukupi. Kementerian Kesihatan mungkin memilih mereka dari sekolah dengan rekod diiktiraf," katanya.

Seorang sumber berkata, hospital latihan di Lembah Klang, misalnya, diiktiraf dengan pelbagai sekolah perubatan swasta, beberapa universiti awam, menyebabkan bilangan pelajar melakukan latihan terhadap pesakit terlalu ramai.

Beliau berkata, Kabinet harus mengurangkan bilangan program dan jumlah pelajar yang memasuki sekolah perubatan di negara ini sebanyak 70 peratus.

Dr Adeeba berkata, badan pembiayaan pendidikan perlu bersikap selektif dan hanya menghantar pelajar ke sekolah perubatan dengan rekod yang baik.

"Apa yang saya bimbangkan adalah pelajar terbaik kita dihantar ke luar negara dengan ranking yang lebih rendah berbanding sekolah perubatan tempatan," katanya.

Seorang doktor yang enggan namanya didedahkan berkata, situasi itu hanya akan bertambah buruk setiap tahun sekiranya tiada sebarang tindakan diambil.

Katanya, Kabinet perlu mula mengurangkan bilangan pelajar memasuki sekolah perubatan.

Artikel Sebelum

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain