Analisis Semua Produk Cadbury Perlu Melalui Beberapa Proses - Dr Subramaniam - Semasa | mStar

Analisis Semua Produk Cadbury Perlu Melalui Beberapa Proses - Dr Subramaniam

Datuk Seri Dr S.Subramaniam
TELUK INTAN: Analisis Kementerian Kesihatan terhadap kesemua produk Cadbury Confectionery Malaysia Sdn Bhd (Cadbury) bagi memastikan ia tidak mengandungi Asid Deoksiribonukliek (DNA) khinzir akan mengambil masa kerana perlu melalui beberapa proses.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata sebagai pihak bertanggungjawab, kementerian perlu memastikan keputusan analisis dikeluarkan nanti adalah betul.

"Ketika keputusan siasatan (analisis) awal (dua produk coklat Cadbury didapati mengandungi DNA khinzir bertarikh 27 Feb) itu tersiar di media sosial, siasatan (analisis) lengkap ke atas tiga sampel produk keluaran syarikat itu baru (sahaja) selesai," katanya kepada pemberita selepas melawat Hospital Daerah Teluk Intan, di sini Selasa.

Dr Subramaniam berkata kementerian tiada halangan bagi mana-mana pihak yang mahu mengambil tindakan terhadap kementerian berhubung isu itu kerana pihak kementerian telah mengambil langkah sewajarnya dalam membuat pengesahan produk keluaran syarikat berkenaan.

"Sekiranya (mereka) mengambil tindakan, kita akan beri penjelasan," katanya ketika diminta mengulas gesaan Pertubuhan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Jaringan Melayu Malaysia (JMM) supaya umat Islam di negara ini mengambil tindakan undang-undang terhadap Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Kementerian Kesihatan atas kelewatan mengesahkan perkara tersebut.

Semalam, Dr Subramaniam berkata kementerian sedang menyiasat pihak Cadbury di bawah Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 bagi memastikan sama ada Cadbury dengan sengaja atau secara tidak sengaja memasukkan DNA khinzir dalam produk coklat mereka.

Ini berikutan pengesanan hasil analisis kementerian itu yang elemen khinzir terdapat dalam dua sampel coklat Cadbury iaitu Coklat Susu dengan Kacang Hazel (Cadbury Dairy Milk Hazelnut) dan Coklat Susu dengan Buah Badam (Cadbury Dairy Milk Roast Almond).

Terdahulu, Dr Subramaniam melawat wad tambahan di Hospital Teluk Intan yang dinaik taraf bagi merawat penyakit berjangkit bernilai RM4 juta yang baru siap dan mengadakan perbincangan dengan pihak hospital berhubung perancangan masa depan hospital itu dari segi kelengkapan dan tenaga pakar.

Hospital itu memberi perkhidmatan kepada kira-kira 190,868 penduduk di kawasan hilir Perak.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain