Modul Baru PBS Diumum Selasa ini - Muhyiddin

Muhyiddin bersalaman dengan guru-guru ketika hadir majlis Penglibatan Ibu Bapa dan Komuniti Pelan Pembangunan Pendidikan 2013-2025 di Sekolah Tinggi Kajang, Ahad.
KAJANG: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan bahawa sistem aplikasi Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) yang  sedang ditambah baik tidak akan membebankan golongan pendidik.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, modul baru sistem PBS yang akan diumumkan pada 18 Mac ini lebih mesra guru serta tanpa mengganggu proses pengajaran dan pembelajaran (P&P).

"Saya sudah diberi taklimat dua kali. Saya puas hati kerana memang banyak penambahbaikkan yang dibuat.

"Kita potong banyak proses 'key in'. Tak payah masukkan banyak data lagi dah," katanya sambil disambut tepukan gemuruh golongan pendidik di sini, Ahad.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Penglibatan Ibu Bapa dan Komuniti Pelan Pembangunan Pendidikan 2013-2025 di Sekolah Tinggi Kajang.

Sebelum ini Muhyiddin mengumumkan penangguhan PBS kerana Kementerian Pendidikan perlu mengkaji semula pelaksanaannya berikutan pelbagai masalah untuk merekod butiran pelajar dalam pangkalan data sistem berkenaan.

Muhyiddin dilaporkan berkata bahawa penangguhan sementara pelaksanaan PBS untuk dikaji semula adalah berikutan pelbagai aduan berkaitan kaedah dan masalah sistem pengkomputeran diterima daripada golongan guru.

Walaupun tidak memberikan penjelasan secara terpeinci mengenai penambahbaikan itu, Muhyiddin memberi gambaran bahawa guru-guru tidak lagi perlu memasukkan data secara dalam talian seperti sebelum ini.

"Lepas ini kalau nak simpan data hanya kena offline...simpan sendiri sahaja. Boleh begitu?

"Bukan lagi online...hanya simpan dalam data sendiri supaya apabila ibu bapa nak tahu tentang pencapaian anak, kita boleh tengok dalam data yang kita simpan itu.

"Ini datang dari cadangan dari guru sendiri. Mereka akui PBS adalah sistem yang baik. Cuma ia membebankan kerana banyak kerja perlu dilakukan. Harap lepas ini guru-guru akan rasa lega...boleh fokus kepada P&P," katanya.

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain