Calon Ketua Menteri Sarawak Sokong Siapa Sahaja Yang Dipilih Taib - Semasa | mStar

Calon Ketua Menteri Sarawak Sokong Siapa Sahaja Yang Dipilih Taib

Abang Johari menjawab soalan pemberita selepas menghadiri Mesyuarat Khas Bersama Parti Komponen Barisan Nasional (BN) Sarawak di ibu pejabat parti itu di Kuching, Ahad. -fotoBERNAMA
Abang Johari menjawab soalan pemberita selepas menghadiri Mesyuarat Khas Bersama Parti Komponen Barisan Nasional (BN) Sarawak di ibu pejabat parti itu di Kuching, Ahad. -fotoBERNAMA

KUCHING: Dua daripada tiga calon yang disebut-sebut bakal dipilih oleh Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud menggantikan dan seterusnya menjadi ketua menteri yang baharu, berikrar akan menyokong sesiapa sahaja yang akhirnya dipilih untuk memegang jawatan tersebut.

Taib, menurut Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) Sarawak Datuk Dr Stephen Rundi Utom, menegaskan bahawa tiga pemimpin Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Timbalan Presiden Datuk Amar Abang Johari Tun Openg, Naib Presiden Kanan Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan dan Anggota Majlis Tertinggi Tan Sri Adenan Satem merupakan bakal penggantinya.

Abang Johari, ketika ditanya pemberita sama ada akan wujud masalah apabila hanya seorang daripada tiga calon berpotensi itu dipilih, berkata perkara itu tidak timbul memandangkan kuasa memilih diberikan sepenuhnya kepada Taib.

"Saya akan menyokong sesiapa saja yang dipilih oleh ketua menteri yang juga presiden PBB, itu adalah asas serta etika yang telah dipersetujui (berdasarkan keputusan dikeluarkan semalam)," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri mesyuarat tertutup antara Taib dan pemimpin empat parti komponen serta anggota Dewan Tertinggi BN Sarawak di ibu pejabat PBB di sini Ahad.

Pada Sabtu Majlis Kerja Tertinggi PBB dan kaukus parti itu bersetuju memberi mandat serta menyokong penuh untuk Taib memilih serta menamakan penggantinya sebelum beliau berundur.

Sementara itu, Awang Tengah berkata beliau masih terkejut apabila disebut sebagai antara tiga calon bakal menggantikan Taib.

"Tetapi di sini saya ingin tegaskan akan menyokong sesiapa sahaja yang dipilih oleh Taib.

"Paling penting yang dipilih itu akan meneruskan 'all the good things' melalui asas kuat yang telah disemai oleh ketua menteri. Selain itu kerjasama kuat antara yang dipilih bersama pemimpin-pemimpin lain juga perlu diteruskan," katanya.

Adenan pula gagal ditemui pemberita selepas mesyuarat itu.

Di IPOH, Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, yang mengulas perkembangan di Sarawak itu, berkata kepimpinan perlu mempunyai proses 're-generation' sejajar dengan perubahan dunia supaya dapat menyesuaikan diri dengan landskap persekitaran baharu terutama dalam aspek politik.

"Zaman selepas negara mencapai kemerdekaan para pemimpin dilihat mempunyai banyak kuasa namun dalam dunia sekarang rakyat mempunyai suara yang besar...saya percaya keputusan Taib itu satu keputusan yang baik, beliau telah melaksanakan tugas dan tanggungjawabnya," katanya kepada pemberita ketika sambutan Tahun Baharu Cina Parlimen Tambun di Chemor di sini Ahad.

Beliau berkata negara amnya dan Sarawak khususnya memerlukan kepimpinan baharu dengan pemikiran yang baharu dan tidak boleh bergantung dengan cara lama untuk memajukan negara.

"Bagi pembangunan ekonomi Sarawak pula, negara telah mempunyai asas ekonomi yang mantap, jadi saya berharap pemimpin baharu akan lebih kreatif terhadap inisiatif untuk meletakkan ekonomi Sarawak ke tahap lebih tinggi," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

BRIM 3.0 Dilancar Pada 22 Feb - Najib

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain