Kelantan Nafi Benarkan Persembahan Makyung, Menora - Semasa | mStar

Kelantan Nafi Benarkan Persembahan Makyung, Menora

KOTA BARU: Kerajaan negeri Kelantan pada Selasa menafikan laporan portal berita tertentu kononnya pihaknya sudah membenarkan persembahan makyung dan menora kepada orang ramai.

Pengerusi Jawatankuasa Kebudayaan, Pelancongan dan Warisan Negeri, Datuk Md Anizam Abdul Rahman berkata, kerajaan negeri tetap berpegang teguh dengan pendiriannya mengharamkan persembahan kebudayaan yang bercanggah dengan Islam sejak tahun 1990.

Bercakap kepada pemberita di pejabatnya di sini, beliau berkata kerajaan negeri sama sekali tidak pernah mengadakan rundingan dengan mana-mana pihak untuk membenarkan kembali persembahan berkenaan.

Md Anizam berkata walaupun makyung dan menora merupakan seni kebudayaan dan kebanggaan rakyat Kelantan namun sama sekali tidak akan bertolak ansur jika ia tidak selari dengan lunas agama.

"Kita kekal dengan dasar kita yang mana semua tahu seni hiburan dan pementasan yang memberi aspek negatif serta kesan buruk kepada pemikiran dan akidah umat Islam adalah diharamkan," katanya.

Sementara itu, beliau yakin kedatangan pelancong ke negeri Kelantan tidak terjejas berikutan berlakunya kebakaran yang memusnahkan 60 unit kedai di Zon Bebas Cukai Rantau Panjang kira-kira 11.30 malam Isnin.

"Kes kebakaran itu tidak ada kena mengena dengan sasaran kita untuk menarik jutaan pelancong kerana selain di Rantau Panjang, Kelantan mempunyai banyak (pusat) tarikan untuk dikunjungi," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kem Tahanan Kamunting Dijadikan Penjara Agro

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain