Rondaan Bersama PDRM, Polri Di Pulau Sebatik Dibincang - Hamza - Semasa | mStar

Rondaan Bersama PDRM, Polri Di Pulau Sebatik Dibincang - Hamza

KOTA KINABALU: Rondaan bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Polis Republik Indonesia (Polri) di Pulau Sebatik, Tawau adalah antara perkara yang akan dibincangkan pada mesyuarat timbal balas polis kedua negara itu yang bermula pada Selasa hingga 8 November.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata pihaknya berharap segala prosedur berkaitan rondaan bersama itu dapat diselesaikan pada mesyuarat kali ini bagi merealisasikan pelaksanaannya tahun depan.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar bersama Ketua Polis Daerah (Polda) Kalimantan Timur (Kaltim) Drs Dicky Atotoy di sini Rabu sempena Mesyuarat Timbal Balas Ke-11 PDRM Kontinjen Sabah dan Polri Polda Kaltim di sini.

Delegasi Polri seramai 32 anggota diketuai Drs Dicky.

Hamza berkata kerjasama antara pasukan keselamatan kedua negara itu telah membawa kejayaan dalam usaha pencegahan dan penyelesaian kes jenayah rentas sempadan melibatkan kedua-dua negara.

Kejayaan itu adalah hasil mesyuarat sebelum ini yang membawa kepada pewujudan pelbagai Prosedur Operasi Standard (SOP) yang dipersetujui bersama antara PDRM dan Polri, katanya.

Beliau berkata antara SOP itu ialah rondaan bersama antara Pasukan Gerakan Am (PGA) dan Pasukan Gerakan Marin (PGM) dengan polis Indonesia khususnya di kawasan sempadan laut dan darat kedua-kedua negara.

"Kami juga mengadakan SOP mengenai jaringan komunikasi Malindo dan mewujudkan SOP mengenai penyaluran maklumat melibatkan cawangan khas dan cawangan jenayah serta cawangan narkotik," katanya.

Hamza berkata dengan adanya pelbagai SOP itu, banyak kes jenayah rentas sempadan dapat diselesaikan melalui komunikasi dan penyaluran maklumat dengan penjenayah yang melakukan kesalahan di Malaysia dan lari ke Indonesia atau sebaliknya dapat dihantar balik untuk menghadapi pertuduhan.

Sementara itu, Drs Dicky berkata kesan paling ketara mesyuarat itu ialah kejayaan mewujudkan jaringan kerjasama melibatkan kedua-kedua agensi sehingga keselamatan di kedua-dua negara sentiasa terjamin. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Romli Dai Dilantik SUK Perlis Yang Baharu

Artikel Berikut

Seramai 470,395 Calon Duduki SPM Hari Ini

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain