SPRM, KPK Indonesia Tubuh Pasukan Kerja - Semasa | mStar

SPRM, KPK Indonesia Tubuh Pasukan Kerja

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Komisi Pemberantasan Rasuah (KPK), Indonesia akan menubuhkan pasukan kerja untuk mengkaji bidang-bidang keutamaan yang perlu diberi tumpuan untuk dibincangkan dalam mesyuarat dua hala yang akan datang.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed berkata pembentukan pasukan kerja itu adalah susulan daripada pemeteraian memorandum persefahaman (MoU) untuk menjalin kerjasama lebih erat antara kedua-dua pihak.

"Dalam mesyuarat yang akan datang kita mesti bagi keutamaan yang mana paling penting.

"Jadi sebelum mesyuarat itu diadakan perbincangan mesyuarat peringkat kumpulan kerja akan diadakan untuk mendapatkan konsesi sama ada tajuk-tajuk dan perkara-perkara mana yang akan dibawa dalam mesyuarat dua hala yang akan diadakan setiap tahun," katanya pada sidang akhbar di sini Rabu.

Terdahulu SPRM yang diwakili Abu Kassim dan KPK oleh Pengerusinya Abraham Samad menandatangani MoU, disaksikan Yang Dipertua Dewan Negara Senator Tan Sri Abu Zahar Ujang selaku Pengerusi Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah.

Abu Kassim berkata MoU itu adalah yang kelapan ditandatangani SPRM dengan Agensi Penguatkuasa Undang-undang Rasuah dunia.

Antara bidang kerjasama yang akan dilaksanakan termasuk pertukaran maklumat berhubung rasuah dan penyalahgunaan kuasa, perkongsian teknik penyiasatan berkesan, amalan terbaik dalam mengumpul maklumat serta penganjuran mesyuarat dan seminar berkaitan rasuah, katanya.

Beliau berkata sebelum itu dalam mesyuarat itu kedua-dua pihak turut membincangkan perbezaan undang-undang antara kedua-dua negara serta berkongsi pengalaman dan halangan masing-masing semasa menjalankan tugas.

"Antara yang amat mendapat perhatian saya apabika KPK menjelaskan di Indonesia, anggota Parlimen mesti melaporkan penerimaan hadiah mereka kepada KPK dan kalau tidak dilaporkan dalam tempoh 30 hari adalah satu kesalahan yang boleh membawa kepada hukuman," katanya.

Sementara itu, Abraham berkata kedua-dua pihak akan berkongsi pengalaman dan idea dalam pelbagai bidang, menjalani latihan serta menjalin kerjasama mengesan saksi-saksi kes siasatan dan pendakwaan melibatkan warga Indonesia.

"KPK juga ingin menggali pengalaman SPRM dalam menguruskan kakitangan yang begitu ramai, supaya kita juga dapat menambah lagi bilangan tenaga kerja yang ketika ini hanya kira-kira 700 orang," katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain