Enam Pengarah Genneva Malaysia Hadapi 900 Tuduhan di bawah Akta Penggubahan Wang Haram

KUALA LUMPUR: Enam pengarah syarikat pelaburahn emas, Genneva Malaysia Sdn Bhd berhadapan dengan lebih daripada 900 tuduhan di bawah Akta Penggubahan Wang Haram melibatkan wang berjumlah RM5. 5 bilion daripada 35,000 pendeposit di Mahkamah Sesyen di sini.

Pengarah Genneva Malaysia Sdn Bhd Datuk Philip Lim Jit Meng dan Datuk Tan Liang Keat menghadapi 246 dan 226 tuduhan masing-masing melibatkan penggubahan wang haram, penasihat bisnes, Datuk Ng Poh Weng (157), Datuk Marcus Yee Yuean Seng (17), Datuk Chin Wai Leong (23), dan Pengurus Kanan, Lim Kah Heng (16).

Keenam-enam tertuduh mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan.

Syarikat berkenaan, turut berhadapan dengan 222 tuduhan melibatkan penggubahan wang haram sementara Success Attitude Sdn Bhd, berhadapan dengan lapan tuduhan yang sama.

Empat daripada mereka, Philip Lim, Tan, Lim Hah Heng dan Ng, juga didakwa atas dua tuduhan setiap seorang kerana menerima deposit tanpa lesen yang sah melalui skim pelaburan emas di bawah Akta Perbankan dan Institusi Kewangan 1989.

Terdahulu, Philip Lim dan Tan mengaku tidak bersalah di satu lagi Mahkamah Sesyen atas dakwaan membuat kenyataan palsu dalam iklan di laman web syarikat mereka yang menyatakan perniagaan emas yang dijalankan oleh mereka mengikut undang-undang Syariah.

Genneva Malaysia Sdn Bhd turut berhadapan dengan tuduhan yang sama.

Tarikh sebutan kes ditetapkan pada 28 Oktober depan.

Kedua-dua tertuduh dibenarkan ikat jamin, RM20,000 setiap seorang.

Artikel Sebelum

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain