DAP Lantik Auditor Dalaman Pantau Pemilihan Semula CEC - Semasa | mStar

DAP Lantik Auditor Dalaman Pantau Pemilihan Semula CEC

KUALA LUMPUR: DAP melantik auditor Penasihat Perniagaan dan Akauntan PKF untuk bertindak sebagai pemantau bagi pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti itu yang dijadual dijalankan semasa kongres khas parti itu 29 September ini.

Pegawai pengurus bagi kongres khas DAP Dr Ong Kian Ming berkata, PKF telahpun mengkaji dan memantau penghantaran notis yang dihantar kepada perwakilan yang layak untuk menghadiri pemilihan semula CEC itu.

Bagi memastikan ketepatan keputusan akhir yang akan dihadiri 2,576 perwakilan yang layak, dua prosedur baru diperkenalkan termasuk proses penjadualan berkomputer untuk semakan silang keputusan itu.

"Dakwat kekal juga akan digunakan selepas perwakilan mengundi yang akan bertahan selama beberapa jam kerana proses pengundian mengambil masa dua jam," katanya kepada pemberita di sini, Jumaat.

Senarai calon bagi pemilihan semula CEC itu mempunyai 68 nama, senarai yang sama yang digunakan semasa pemilihan CEC pada 2012 di Pulau Pinang.

Sementara itu, DAP telah memfailkan permohonan bagi menolak saman dan injunksi yang difailkan naib pengerusi DAP cawangan Ladang Paroi David Dass Aessrpatham bagi menghalang kongres khas yang dicadangkan daripada dijalankan.

Pada 30 Julai lepas, Pendaftar Pertubuhan (ROS) mengarahkan DAP mengadakan pemilihan semula CEC selepas badan itu tidak berpuas hati dengan penjelasan parti itu berhubung isu penyelewengan undi pada pemilihan CEC dan isu manipulasi undi melibatkan 547 perwakilan.

Pada awalnya DAP membantah arahan ROS tetapi kemudiannya memutuskan akan berbuat demikian. - BERNAMA

Artikel Berikut

Dazma Shah Mahu Mantapkan Sayap Pemuda

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.