Kementerian Kerja Raya Akan Ambil Tindakan Ke Atas Individu Rosakkan Jalan - Semasa | mStar

Kementerian Kerja Raya Akan Ambil Tindakan Ke Atas Individu Rosakkan Jalan

KOTA KINABALU: Kementerian Kerja Raya akan mengambil tindakan terhadap individu yang menyebabkan kerosakan jalan raya yang teruk.

Merujuk kepada kepada Jalan Penampang-Tambunan dekat sini yang runtuh akhir bulan lepas, Menteri berkenaan Datuk Fadillah Yusof berkata beliau akan mendapatkan pandangan penasihat undang-undang kementerian dan Jabatan Peguam Negara mengenai tindakan undang-undang yang boleh diambil.

"Kalau ada tindakan undang-undang yang boleh diambil untuk kerajaan menuntut ganti rugi untuk membina semula jalan, maka saya akan mengambil tindakan yang tegas.

"Ini sebahagian daripada proses pengajaran. Bukan untuk kita menghukum, tapi untuk memberi pengajaran kepada masyarakat kita supaya mengamalkan budaya baik dari segi kehidupan yang boleh memberi keselesaan kepada orang lain dan tidak mendatangkan bahaya kepada orang ramai," katanya kepada pemberita selepas melawat jalan itu pada Khamis.

Fadillah berkata siasatan mengenai kejadian itu yang dibahagikan kepada dua, akan mengambil masa sebulan.

Beliau tidak menolak aktiviti pembangunan oleh individu atau syarikat persendirian sebagai punca kepada kerosakan yang berlaku pada jalan itu.

"Saya nak beri amaran kepada masyarakat, khususnya kepada mereka yang hendak membuat pembangunan supaya mematuhi perundangan dan peraturan semua aspek.

"Kita ada tanggungjawab sosial dan tanggungjawab secara kontrak kepada orang lain. Apabila kita ada tanah, tidak semestinya kita kerjakan tanah kita untuk pembangunan jika ia menjejaskan kepentingan orang lain," katanya.

Terdahulu, Fadillah melawat pembangunan projek naik taraf jalan Pan Borneo dan berpuas hati dengan perkembangan projek tersebut. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain