PM Saran Penyelesaian Tenaga Komprehensif Rantau Asia - Semasa | mStar

PM Saran Penyelesaian Tenaga Komprehensif Rantau Asia

KUALA LUMPUR: Negara-negara Asia perlu mencari penyelesaian tenaga yang komprehensif bagi menangani isu tenaga global yang mendesak, dengan mengambil kira perubahan besar yang akan berlaku dalam industri minyak dan gas.

Semasa membuat gesaan berkenaan, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata penyelesaian ini boleh membawa pembangunan dan keuntungan di samping memberikan pertumbuhan jangka panjang yang mampan.

"Kita mesti mencari jalan untuk membawa ekonomi, sosial dan alam sekitar dalam pertimbangan bersama dan menanganinya sebagai satu: penyelesaian tenaga yang komprehensif," kata beliau dalam ucaptama pada Persidangan Minyak dan Gas Asia 2013 di sini, Isnin.

Najib, yang juga Menteri Kewangan, berkata peranan Petronas dalam membangunkan rizab semula jadi negara dan sumber manusia telah menghasilkan potensi ekonomi Malaysia dapat dipenuhi.

"Dan bersama-sama dengan Petronas, dan seluruh industri tenaga kita, kita perlu mencari jalan ke arah pembangunan mampan, terjamin dan saksama, supaya adanya penyelesaian tenaga menyeluruh yang saya perkatakan terdahulu," kata beliau.

Najib berkata ini juga bermakna pemahaman perubahan yang membentuk keputusan Dasar dan perniagaan serta bagaimana industri tenaga dan kerajaan perlu menanganinya.

Perubahan yang paling radikal, sudah tentu, kebimbangan terhadap usaha mendapatkan rizab berharga yang sebelum ini tidak ekonomi, kata beliau.

Beliau berkata minyak dan gas bukan konvensional telah mengganggu pasaran tenaga dan dasar tenaga, kos peralihan, anggapan berkaitan karbon dan bekalan.

"Mereka telah benar-benar membentuk semula pandangan masa depan Amerika, membawakan era baru kebebasan tenaga dan kajian semula asas geopolitik," kata Perdana Menteri.

Najib berkata perubahan pertumbuhan kedua ialah tenaga bersih, yang jelas semakin menurun.

Artikel Sebelum

Perdagangan Hidupan Liar Ancam Haiwan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain