Hasrat Azmin Terhalang - Semasa | mStar

Hasrat Azmin Terhalang

PETALING JAYA: Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim telah memilih senarai exco beliau yang terdiri daripada tiga exco wanita dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), tiga exco lelaki dari DAP dan empat wakil dari PAS.

Tidak mengejutkan apabila timbalan presiden PKR dan Adun Bukit Antarabangsa Azmin Ali tidak ada dalam senarai.

Berikutan serangan sinis terhadap Khalid dan komen bahawa Selangor tidak memerlukan menteri besar seperti Khalid yang dipanggi 'lame duck', Azmin, walaupun memegang jawatan tinggi dalam parti tidak dipertimbangkan jawatan bagi mewakili PKR untuk menerajui pentadbiran di Selangor.

Kini, apabila cita-cita Azmin untuk bergelar menteri besar telah terhalang, apa yang akan berlaku kelak?

Ahli Parlimen Gombak ini tidak dilihat secara ketara mahu menang untuk mendapat kuasa - bermula dengan pertelingkahan dengan Presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail dan anak perempuannya Nurul Izzah Anwar, yang secara sinis memberi komen mengenai pemimpin pembangkang dan penasihat parti Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai amalan "nepotisme" . Azmin, 48 tahun juga mempunyai akaun Twitter yang berasingan bagi jawatannya - @AzminAliOffice.

Senarai exco baru juga tidak mempunyai penyokong Azmin, dan terdapat cakap-cakap Azmin sedang kehilangan mereka (penyokong) berikutan komennya baru-baru ini dan helah mengenai kedudukan Menteri Besar Selangor.

"Sebelum ini, mungkin beberapa anggota exco baru akan menyokong beliau," kata sumber yang rapat dengan menteri besar.

"Tetapi selepas Azmin menunjukkan warna sebenar dalam kemelut pelantikan menteri besar - memanggil pemimpin itu 'Lame duck'- Saya ragu-ragu jika mana-mana reformis sebenar yang mahu bersama-samanya lagi. Dia seorang pemimpin yang sudah tersasar," katanya.

Sumber dalaman PKR ini berkata kini kebimbangan yang sebenar ialah pilihan raya parti.

Azmin sudah memulakan kempen beliau, mendakwa nepotisme telah mengambil tempat dalam kedudukan politik Selangor dan PKR "bukan milik keluarga".

Ini adalah jauh berbeza dengan Azmin beberapa tahun lalu, yang juga sanggup dipenjara demi 'bos'nya.

Azmin rapat dengan Anwar sejak usia 23 tahun, apabila beliau berkhidmat sebagai pegawai khas Anwar pada tahun 1987 ketika Ahli Parlimen Permatang Pauh itu menjadi Menteri Pendidikan.

Apabila Anwar didapati bersalah dalam kes liwat dan rasuah, Azmin adalah salah seorang daripada ahli-ahli pengasas PKR.

Tetapi sekarang sudah berbeza.

Orang dalam parti yakin bahawa hari-hari Azmin dalam parti boleh dihitung, walaupun menjadi orang kepercayaan Anwar dan dihormati ahli-ahli PKR lain seperti pemimpin sayap wanita Zuraida Kamarudin. "Semua orang tahu Wan Azizah adalah seorang ahli politik yang tegas, dan Nurul Izzah berjuang habis-habisan semasa pemilihan parti pada tahun 2010. Jika terdapat amalan nepotisme, ia adalah antara Anwar dan bekas kakitangan beliau ketika beliau dalam kerajaan, seperti Mansor Othman (Ahli Parlimen Nibong Tebal, pegawai Anwar ketika beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri).

"Masa beliau akan sampai ke penghujungnya. Setiap yang dilakukan ada hadnya sehingga beliau terpaksa mengutuk keluarga."

Anwar menyatakan sokongan teguh beliau di belakang Khalid kerana menyokong Azmin yang merupakan 'orangnya' itu akan menimbulkan kemarahan orang ramai.

Satu sumber berkata Anwar tunduk kepada kemahuan Khalid mengenai barisan exco, walaupun terdapat kemarahan ahli-ahli parti sendiri yang telah dijanjikan ganjaran atas kesetiaan mereka.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain