Berpolitik Dengan Penuh Adab & Sopan Mengikut Tuntutan Islam - Jakim - Semasa | mStar

Berpolitik Dengan Penuh Adab & Sopan Mengikut Tuntutan Islam - Jakim

KUALA LUMPUR: Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Othman Mustapha hari ini menasihati semua pihak supaya berpolitik dengan penuh adab dan sopan mengikut tuntutan Islam.

Dalam satu kenyataan, beliau meminta semua pihak sentiasa sensitif dengan kenyataan yang diberikan apatah lagi isu yang boleh dikaitkan dengan agama.

"Saya menasihati semua pihak khususnya (pemimpin) parti-parti politik walaupun tengah ghairah dengan pelbagai emosi, jadilah orang politik yang tahu beradab dan sopan.

"Mengaitkan baginda Rasulullah dengan rakaman video seks adalah menyalahi adab seorang Muslim. Perbuatan secara lisan atau bertulis amat tidak wajar kerana ini boleh dikategorikan semacam menghina, merendahkan dan mengaibkan Baginda," katanya.

Othman mengeluarkan kenyataan tersebut berikutan tindakan Penolong Setiausaha Satu Dewan Pemuda Pas Pusat Khairul Fahmi Mat Som yang menghina Nabi Muhammad S.A.W. melalui twitter beliau baru-baru ini. Pada 11.58 pagi 27 Mac 2013 Khairul Fahmi yang menggunakan akaun twitter "Kalau Nabi Muhammad S.A.W. masih hidup sekarang ni, mungkin video seks Baginda pun UMNO akan keluarkan...jahanam UMNO."

Kenyataan tersebut disifatkan sebagai menghina Rasulullah dan dikecam banyak pihak.

Mengulas tindakan Khairul Fahmi, Othman berkata dalam urusan politik, semua pihak diminta tidak menimbulkan kontroversi semata-mata kerana mengikut emosi tanpa memikirkan akibatnya.

"Tindakan mengaitkan baginda Nabi Muhammad S.A.W. dengan perkara-perkara negatif adalah (perbuatan) tidak bertanggungjawab dan tentulah satu fitnah dan penghinaan yang boleh menimbulkan kegelisahan dan kemarahan.

"Janganlah kerana marahkan orang lain sehingga sanggup mengaitkan Rasulullah dengan terminologi yang negatif," katanya. Ini penting bagi mengelakkan masyarakat memandang sinis kepada Baginda dan mencerminkan kejahilan seseorang yang mengeluarkan kenyataan sedemikian, kata Othman.

Katanya umat Islam mesti menjauhi penggunaan terminologi seperti ini kerana ia boleh menjejaskan akidah dan membatalkan pahala. "Semua orang (Islam) mengakui Rasulullah adalah junjungan, qudwah dan ikutan sehingga menjadi contoh kepada sejarawan dan intelektual di segenap lapisan tamadun.

"Sebagai ummah yang mencintai Rasul sepatutnya kita sentiasa menisbahkan selawat, salam dan doa kepada Baginda serta meminta syafaat," kata beliau. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Bekas Adun Melekek Meninggal Dunia

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain