Pemberian BR1M 3.0 Akan Dipertimbang- PM - Semasa | mStar

Pemberian BR1M 3.0 Akan Dipertimbang- PM

CHINI: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan akan mempertimbangkan untuk meneruskan pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia 3.0 (BR1M 3.0) pada tahun hadapan.

"BR1M 3?...tunggu selepas pilihan raya umum. Ia mungkin akan diberikan pada tahun hadapan tetapi tunggu sehingga selesai pilihan raya," katanya selepas menyerahkan BR1M 2.0 di sini, Sabtu.

Najib berkata, BR1M 2.0 yang diagihkan kepada rakyat sekarang akan menjadi lebih bermanfaat daripada bantuan awal kerana ia juga diberikan kepada golongan muda dan belum berkahwin.

Dalam majlis yang dihadiri kira-kira 20,000 orang, beliau membidas pihak pembangkang kerana sekadar menabur janji-janji kosong seperti di Selangor.

Najib berkata di bawah Program Transformasi Kerajaan (GTP), orang ramai dibantu menerusi program seperti BR1M, bantuan persekolahan dan sebagainya.

"Baru-baru ini, saya melawat Mesir dan melihat situasi di negara itu selepas revolusi menumbangkan rejim lama.

"Sesetengah orang di sini menyemarakkan semangat revolusi yang sama. Mereka kata pembaharuan tetapi adakah pembaharuan lebih baik daripada transformasi? Pembaharuan atau protes atau membaling kerusi? Transformasi bermaksud rakyat dibantu.

"Golongan Felda menerima durian runtuh sebanyak RM15,000, pinjaman perumahan dan bonus tahunan. Ini adalah agenda transformasi kebangsaan. Tiada apa-apa yang ditawarkan menerusi reformasi," katanya.

Kira-kira 7,000 penduduk di Chini menerima BR1M 2.0 pada Sabtu.

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Rakyat Pahang terima Sultan baharu