BN Pulau Pinang Mahu Lim Beri Penjelasan Belanjawan Defisit - Semasa | mStar

BN Pulau Pinang Mahu Lim Beri Penjelasan Belanjawan Defisit

GEORGE TOWN: Pemuda Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang mahu Ketua Menteri, Lim Guan Eng memberikan penjelasan mengenai belanjawan negeri yang terus mencatatkan defisit tinggi.

Ketua Pemuda MCA negeri, Tan Hing Teik berkata ini kerana terdapat dakwaan bahawa keadaan itu berlaku kerana pentadbiran kerajaan negeri memboros wang rakyat dan kurang efisien.

Kerajaan negeri pimpinan DAP telah mencatatkan defisit sebanyak RM210 juta pada 2012 dan defisit RM260 juta diunjurkan untuk tahun ini dan keadaan itu amat merisaukan, katanya kepada pemberita di sini, Rabu.

"Pemuda BN negeri menggesa Ketua Menteri Lim Guan Eng memberi fokus kepada ekonomi negeri dan mengawal defisit belanjawan yang semakin meningkat.

"Apabila kerajaan Barisan Nasional (BN) memimpin Pulau Pinang sejak 10 tahun dulu, kerajaan negeri tidak pernah mengalami defisit yang begitu tinggi," katanya.

Beliau turut menggesa kerajaan negeri memberi penjelasan mengenai dana rizab negeri.

Ditanya kerajaan negeri telah mencatatkan lebihan belanjawan pada 2012, Tan mendakwa kerajaan negeri mendapat dana kerana telah menjual tanah-tanah negeri. BERNAMA

Artikel Sebelum

Akar Umbi DAP Mahu Pilihan Raya Baru CEC

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Malaysia Sumbang US$50,000 Untuk UN-Women

default image

Isu Sekolah Mubaligh Selesai

Lebih Artikel

Rakyat Pahang terima Sultan baharu