Bukan Tanggungjawab K'jaan Bayar Pampasan Tapi Pastikan Keselamatan & Bantuan Sewajarnya - Semasa | mStar

Bukan Tanggungjawab K'jaan Bayar Pampasan Tapi Pastikan Keselamatan & Bantuan Sewajarnya

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan membayar ganti rugi kepada penduduk Puncak Setiawangsa dan kawasan sekitarnya setelah kawasan kediaman mereka disahkan tidak selamat tetapi bukan memberikan pampasan, kata Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Katanya, kerajaan juga tidak terlibat dalam membayar pampasan kepada mana-mana bangunan yang terlibat dengan perobohan ataupun penduduk sekitar yang diarahkan berpindah.

"Perkara berikut harus diselesaikan di antara pemaju dengan pembeli sendiri kerana mereka membeli di kawasan yang berisiko tinggi," katanya ketika ditemui pemberita di tapak tanah runtuh di sini pada Khamis.

Raja Nong Chik berkata tanggungjawab kerajaan adalah untuk memastikan keselamatan dan memberi bantuan sewajarnya kepada mangsa yang terlibat dalam kejadian tanah runtuh di kawasan itu.

"Soal nilai tanggungan kerajaan tidak timbul, ini adalah satu perkara yang berlaku di luar jangkaan," katanya. Raja Nong Chik berkata pemilik berhak menghantar sebarang memorandum tuntutan kerana itu adalah hak mereka.

"Kalau kerajaan kena tanggung apa yang pemaju sepatutnya bertanggungjawab, saya rasa itu tidak adil pada rakyat yang membayar cukai," katanya.

Dalam kejadian pada 10 malam Jumaat lepas, benteng konkrit yang dibina di lereng bukit setinggi 50 hingga 60 meter itu runtuh mengakibatkan beberapa banglo, termasuk milik orang kenamaan, di kawasan Puncak Setiawangsa terjejas.

Lebih 200 penghuni yang terjejas dalam insiden itu diarahkan berpindah ke kawasan selamat.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain