Tujuh Agensi Setuju Wujud SOP Selaras Penguatkuasaan Jalan Raya - Semasa | mStar

Tujuh Agensi Setuju Wujud SOP Selaras Penguatkuasaan Jalan Raya

KUALA LUMPUR: Tujuh agensi, termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), bersetuju mewujudkan prosedur operasi standard (SOP) bagi menyelaras penguatkuasaan peraturan pengangkutan jalan raya bagi mengelak pertindihan kuasa serta kekeliruan awam.

Lima agensi lain ialah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros), Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Perbadanan Putrajaya dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar, yang menandatangani perjanjian mewujudkan SOP tersebut bagi pihak PDRM, berkata SOP dikenali sebagai Penyelarasan Penguatkuasaan Agensi-Agensi Penguatkuasaan Pengangkutan Jalan Malaysia itu, antara lain, menggariskan peranan setiap agensi bagi memastikan penguatkuasaan menjadi lebih sistematik dan menyeluruh berlandaskan kehendak perundangan.

"SOP itu juga menetapkan bahawa semua agensi penguatkuasaan jalan akan berfungsi secara kekal dan perlu bermesyuarat sekurang-kurangnya tiga bulan sekali bagi menyelaras semua operasi," katanya pada sidang akhbar selepas majlis menandatangani SOP itu di Bukit Aman pada Selasa.

Beliau berkata PDRM akan bertindak sebagai agensi peneraju dalam setiap operasi bersama manakala agensi penguatkuasaan lain menjadi agensi hos mengikut keperluan yang akan diputuskan dalam mesyuarat berkala.

Katanya, bagi memastikan SOP yang diputuskan susulan Mesyuarat Khas Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam pada 31 Julai lepas itu menepati objektif, pihaknya bersama agensi lain akan mengadakan satu operasi bersepadu dalam masa terdekat bagi menilai keberkesanannya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.